25 januari 2022

Zware trilling blijkt ontploffing op zee

Dinsdagmiddag omstreeks 13.30 uur werd het dorp opgeschrikt door een onmiskenbaar zware trilling, die gepaard ging met een dof gerommel. Inmiddels is duidelijk dat het ging om een 500 kg zware Duitse vliegtuigbom van het type SC500B die door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) op vijftien meter diepte, bijna drie kilometer uit de kust tot ontploffing werd gebracht.

De onontplofte bom werd aangetroffen door duikers van het werkschip MS Ram dat in verband met een aan te leggen glasvezelkabel al sinds de eerste helft van december voor de kust onderzoek doet naar explosief materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. En niet voor niets, zo bleek vanmiddag tot schrik van veel dorpsgenoten. Ook in IJmuiden was de ontploffing duidelijk waarneembaar.

Het KNMI kon al snel melden dat het geen aardbeving betrof en bevestigde later het ontploffingsverhaal. “En dat is raar, want meestal worden we daar vooraf door Defensie van op de hoogte gebracht, maar deze keer vlak daarna”, aldus een woordvoerder van het KNMI. Overigens is het zo dat bij een gecontroleerde ontploffing verder dan 1 km uit de kust de bevolking niet vooraf door defensie geïnformeerd hoeft te worden, maar de scheepvaart uiteraard wel.

Tot op heden is de vanmiddag tot ontploffing gebrachte bom het enige explosief dat door het duik- en onderzoeksteam is aangetroffen. Wel werd een bonte verzameling van ‘gebruikelijke rommel’ gevonden zoals vistuigen, stalen balken en ander schroot. Het onderzoek voor de kust zou aanvankelijk maximaal twee weken in beslag nemen, maar als gevolg van een combinatie van factoren, waaronder tegenvallende weersomstandigheden, is het nog steeds niet afgerond.

Tekst: Piet Bom

Afbeelding van een SC500 bom
Deel dit: