23 juni 2021

Zorgen voor ouderen met Alzheimer in de zomer: 5 tips

De zomer staat voor de deur en dat betekent lange warme dagen. Voor de meeste mensen klinkt dit als muziek in de oren, maar voor ouderen met de ziekte van Alzheimer kan de hitte vele zorgen met zich meebrengen. Daarom geven we samen met Zuster Jansen vijf tips over hoe u als mantelzorger uw dementerende naaste kunt helpen om de warme zomerdagen door te komen.

Tip 1. Laat ze voldoende drinken

Het drinken van voldoende water is erg belangrijk voor ouderen met de ziekte van Alzheimer. Bij senioren kan het dorstgevoel afnemen, waardoor zij minder gaan drinken en de kans op uitdroging groter wordt. Daarbij vergeten dementerende ouderen ook vaak hoeveel zij gedronken hebben. Let daarom bij warme dagen goed op de juiste vochtinname van de hulpbehoevende.

Tip 2. Houd de omgeving koel

Senioren met de ziekte van Alzheimer voelen zich thuis het meest op hun gemak. Probeer daarom hun leefomgeving zo koel mogelijk te houden. Houd op de heetste uren van de dag de ramen en gordijnen gesloten.

Luchtige kleding helpt ook om de hulpbehoevende meer comfortabel te laten voelen. Wanneer u toch samen naar buiten gaat, kunt u een parasol of paraplu meenemen voor de benodigde schaduw.

Tip 3. Wees bewust en flexibel bij de dagplanning

Probeer op zomerse dagen de koelste momenten van de dag te gebruiken voor afspraken of activiteiten. De hete middaguren kunt u goed benutten door binnen (met airconditioning) activiteiten te plannen of oudere Alzheimerpatiënten een middagslaapje te laten doen.

Wees daarnaast heel flexibel met uw planning, wanneer het blijkt dat het uw dementerende naaste toch behoefte heeft aan meer rust of verkoeling.

Tip 4. Plan slimme zomerse activiteiten

Als u graag op pad wilt met uw dementerende naaste, kunt u de hitte goed vermijden door de juiste activiteiten te plannen. Ga bijvoorbeeld naar de bioscoop of het museum, waar vaak airconditioning aanwezig is. Zo vermijden u en de hulpbehoevende de warmte en kunt u toch genieten van een leuk uitstapje.

Tip 5. Denk ook aan uzelf!

Naast het verzorgen van de hulpbehoevende is het ook erg belangrijk om op uzelf te letten. Drink en eet genoeg zodat u genoeg energie hebt om uw dementerend familielid te helpen.

Trek daarnaast ook op tijd aan de bel en schakel hulp in wanneer u merkt dat uw zorgtaken te zwaar dreigen te worden. Zo voorkomt u overbelasting bij uzelf en gaat de zorg voor uw naasten gewoon door.

Bent u als mantelzorger op zoek naar extra hulp en wilt u meer informatie over particuliere thuiszorg in Zandvoort? Neem gerust contact op met onze organisatie en vraag naar de mogelijkheden.

Deel dit: