26 april 2022

Zimbabwaanse beeldhouwer in Zandvoort

Haarlem en Mutare (stad in Zimbabwe) hebben een nauwe band met elkaar. In het kader van deze stedenband heeft de Zimbabwaanse beeldhouwer Percy Kuta vorige week een bezoek gebracht aan de provinciale hoofdstad. Tevens werd een uitstapje gemaakt naar het Zandvoorts Museum, waar directeur Hilly Jansen het gezelschap ontving.

Percy Kuta leeft in Zimbabwe in het dorpje Tengenege dat een kunstenaarsgemeenschap is waar ca 100 kunstenaars wonen. Op uitnodiging van Anne-Miek Simons van de Stichting Kufambatose reist de beeldhouwer vijf weken lang met haar door Nederland en Duitsland om nieuwe inzichten te krijgen en culturele instellingen en projecten te ontmoeten.

Afgelopen vrijdag bracht het gezelschap een bezoek aan het Zandvoorts Museum. Ze werden rondgeleid door museumdirecteur Hilly Jansen en gingen in gesprek met cultuurwethouder en locoburgemeester Gert-Jan Bluijs. Zij spraken met elkaar over hoe kunst continenten met elkaar kan verbinden.

Voor Percy was dit de eerste keer dat hij buiten Zimbabwe kwam en uiteraard werd na het bezoek aan het Zandvoorts Museum een bezoek gebracht aan het strand, want in Zimbabwe is geen zee. Het was een unieke ervaring voor Percy.

Het gezelschap werd gastvrij ontvangen in het Zandvoorts Museum
Deel dit: