17 september 2020

Zandvoortse horeca opnieuw de dupe

De Zandvoortse horeca en dan met name de logies vertrekkende horeca, is opnieuw de dupe van het coronavirus. Nu vooral Duitsland maar ook België de provincies Noord- en Zuid-Holland met code rood bestempeld hebben, regent het annuleringen.

De Duitse regering maakte woensdag bekend dat zowel Noord- als Zuid-Holland risicogebieden zijn. Duitsers die van Zandvoort terug naar huis reizen, moeten bij thuiskomst verplicht een coronatest ondergaan en mogelijk ook in isolatie. Een aderlating voor de Zandvoortse overnachtingsbranche, die de afgelopen maanden net weer lekker draaide. Voor de Belgen is vrijdagmiddag 16.00 uur de deadline.

Volgens Marcel de Graaf van het Palace Hotel stond donderdagochtend de telefoon rood van de annuleringen. Ook bij het Amsterdam Beach Hotel is het kommer en kwel, net als bij The Sands op de Burgemeester Engelbertsstraat. Exploitant Linda Clewits doet haar verhaal: “Dit is echt heel erg. Mensen die al voor april geboekt hadden, wil ik wel ter wille zijn en hun geld terug storten. Maar gasten die daarna geboekt hebben is het ‘eigen schuld’. Het werd toen al duidelijk dat corona zomaar terug kon keren. Daarbij komt dat ze hier in Zandvoort zo goed als geen gevaar lopen om besmet te raken. Of zouden ze soms verwachten dat er iemand met een emmer corona op het balkon staat die ze over zich gestrooid krijgen?”

“Mensen zijn ook wat dommig. Ik kreeg een echtpaar dat heel vroeg in wilde checken. Ik vertelde dat hun kamer nog niet ontsmet was maar dat ze hun bagage wel in de receptie konden achterlaten en van het mooie weer konden gaan genieten. Dat wilden ze wel. Komt een uur later een collega die zei dat het toilet op de kamer gebruikt was. Hoe dom kan je zijn?”, aldus Clewits.

Voorlopig wilden bijna al haar gasten naar huis woensdag, maar ze heeft ze kunnen ompraten. Ze wilden als ze thuis komen wel een coronatest ondergaan. Dat, of twee weken in quarantaine, staat op het verblijven in een als code rood aangegeven regio te hebben verbleven.

Ook Lana Lemmens van Zandvoort Marketing is geschrokken van het besluit van de Duitse regering: “Je ziet mensen weggaan, hoewel ik gelukkig op straat nog Duitse kentekens zie. Dit is een harde klap voor Zandvoort. Het ging hier juist zo goed met de overnachtingen. Ook september en oktober leken de goede kant op te gaan. Ik had, net als iedereen denk ik, de beslissing in Duitsland niet aan zien komen.”

Deel dit: