10 mei 2021

Zandvoorts Ode aan het Landschap

Wellicht in de hoop dat het museum alweer open zou mogen zijn, heeft het Zandvoorts Museum een nieuwe expositie ingericht. De expositie genaamd Ode aan het landschap is op 7 mei in besloten kring geopend. Zodra de deuren weer open mogen, is deze ook voor publiek te bezichtigen. 

Via tal van kunstprojecten, verrassende excursies, prikkelende ervaringen en tentoonstellingen zet Ode aan het Landschap een jaar lang de diversiteit van het Nederlandse landschap vol in de spotlight. Ook in Zandvoort, waar het Zandvoorts Museum een expositie heeft ingericht over dit onderwerp, zowel binnen in het museum als buiten op het Badhuisplein. Tevens gebruikt het EK Zandsculpturen dat momenteel aan de gang is dit thema.

Na jaren van grootschalige ontwikkelingen, waarbij steeds meer landschap werd opgegeven voor stedelijke uitbreiding, infrastructuur, industrieterreinen en energieparken, lijkt het tijd voor bezinning. We hebben ons landschap hard nodig voor onze voedselvoorziening, recreatie, ademtocht en diversiteit.

Kunstenaars leggen al eeuwen lang het landschap vast. Is dat aanvankelijk vooral als decor, vanaf de 17e eeuw wordt het landschap zélf het onderwerp. Maar liefst 29 kunstenaars uit heel Nederland brengen hun werk naar het Zandvoorts Museum.

Vrijdag 7 mei hebben de curator van deze tentoonstelling, Dolf Middelhoff, en wethouder voor Cultuur Gert-Jan Bluijs de opening verricht door middel van een toespraak. Hier wordt een film van gemaakt die via de sociale mediakanalen zal worden verspreid. Tegelijkertijd is er tevens een buitenexpositie op het Badhuisplein gestart met de mooiste afbeeldingen van en over de Ode aan het landschap. Deze is gratis te bezichtigen in de openbare ruimte.

Op dit moment is de verwachting dat de musea op 26 mei weer open mogen. Vanaf dan kunnen bezoekers, op afspraak, live de kunstwerken gaan bekijken.

Deel dit: