14 oktober 2020

Zandvoorts kart-talent Lester Ellenkamp stunt op NK

Veel onwaarschijnlijker dan het verhaal van karter Lester Ellenkamp wordt het niet. Het vijftienjarige kart talent uit Zandvoort moest in de finale van de Junioren-klasse op het NK Rotax Max van de laatste plaats starten en kwam zowaar als eerste over de finish. Het betekende bovendien zijn eerste podiumplaats op het NK.

Helaas voor Lester werd zijn overwinning hem afgenomen omdat hij een ingeklikte voorbumper had. Dat kwam hem reglementair op vijf strafseconden te staan. Het wierp hem terug naar de derde plaats. “Dat gebeurde bij de start. Dan rijdt iedereen heel dicht op elkaar. Als er eentje net iets langzamer gaat, heb je meteen een ingeklikte bumper.”

Niettemin was hij heel blij met zijn uiteindelijke derde plaats. Vooral ook omdat hij vanaf de achttiende en laatste plaats de race was gestart. Lester: “Dat bleek geen groot probleem te zijn. Ik zat meteen na de start in een goede flow. Ik kon veel plekken goed maken en naar voren rijden. Dat ging heel soepel. Tegen het eind van de wedstrijd kwam er een rode vlag vanwege een teammaat van me die was gecrasht. Bij de herstart moest ik van plek drie starten. Ik kwam al snel op de eerste plek te rijden en kon die plek daarna vasthouden.”

Dat hij voor de finale van de laatste plaats moest starten kwam door een miscommunicatie in het parc fermé. Daar stond zijn kart ter controle na afloop van de prefinale, waarin hij als derde was geëindigd. “We dachten dat we klaar waren en dat we mochten gaan maar dat bleek niet het geval. Daardoor werd ik uit de uitslag geschrapt en moest ik in de finale achteraan beginnen.”

Zijn eerste podiumplaats smaakte uiteraard naar meer. Nu hij prestatief heeft bewezen dat hij voorin kan meedoen in de misschien wel meest competitieve klasse van het NK, weet hij dat hij podiumwaardig is. “Mijn ambitie is dit jaar in de top drie meerijden en het jaar goed afsluiten. Dan gaan we volgend jaar waarschijnlijk naar de Senioren en kijken hoe we daar in het veld staan. Ik ben benieuwd.”

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Deel dit: