14 januari 2020

Zandvoorters bijgepraat over Mobiliteitsplan

Een stampvolle grote zaal van de Blauwe Tram heeft maandagavond meer tekst en uitleg gekregen over het Mobiliteitsplan dat is ingediend door de DGP-organisatie. Het Mobiliteitsplan moet aantonen hoe de stroom bezoekers aan de Grand Prix in het weekend van 3 mei op een ordentelijke manier kan worden verwerkt.

Na wethouder Ellen Verheij, die een en ander vertelde over het vergunningentraject en over de side-events, en DGP-directeur Robert van Overdijk die liet zien hoe het met de verbouwing van het circuit gaat, kreeg Rob Langenberg alle ruimte om het lijvige Mobiliteitsplantoe te lichten. Langenberg is namens de DGP verantwoordelijk voor het plan, waarvan hij aangaf blij te zijn eindelijk ermee naar buiten te mogen komen zodat hij enkele ‘wilde’ verhalen die de ronden doen kan ontkrachten of verduidelijken. Zo zei hij dat Zandvoort niet op slot gaat, maar dat auto’s en motoren zonder doorlatingsvignet er niet in komen. “Er zullen al ver voor Zandvoort via de matrixboren langs de wegen richting Zandvoort bekend gemaakt worden dat Zandvoort niet te bereiken is. Alleen voertuigen met een vignet kunnen tot in Zandvoort komen. Zo kunnen inwoners vignetten krijgen om op de voorruit te plakken. De hulpdiensten krijgen altijd toegang tot Zandvoort, ook dat garanderen wij”, aldus Langenberg.

Strandpachters maken zich zorgen dat strandbezoekers niet naar Zandvoort kunnen komen voor strandbezoek. Een dringend verzoek van een strandpachter in de zaal om artikel 11.8 van het Mobiliteitsplan, dat grofweg zegt dat strandbezoekers dat ene weekend maar naar Noordwijk of IJmuiden zouden moet gaan, uit het Mobiliteitsplan te halen, zal worden bekeken.

Creatief meedenken
De aanwezigen kregen vervolgens de gelegenheid om vragen te stellen, die niet altijd een verhelderend antwoord kregen. Ze vroegen zich bijvoorbeeld af hoe familie zonder doorlaatbewijs op bezoek kan komen of waar bewoners zonder parkeervergunning hun auto’s kunnen parkeren. Het antwoord daarop was wel duidelijk: als ze geen doorlaatpas hebben, kunnen ze niet met de auto naar hun familie gaan. “U zou ze, met een eigen vignet, bijvoorbeeld wel kunnen ophalen en terugrijden.” Ook ondernemers met werknemers die buiten Zandvoort wonen, maken zich zorgen. De raceorganisatie en gemeente Zandvoort riep bewoners op om tijdens de racedagen creatief te zijn in het zoeken naar oplossingen. “Zo zouden werknemers kunnen carpoolen, met de fiets kunnen komen of met de trein. Als u een eigen parkeerterrein heeft, krijgt u doorlaatpassen, maar niet meer dan voor het aantal auto’s dan waar uw terrein plaats voor heeft”, gaf Langeberg aan.

Na afloop konden de aanwezigen in de hal van de Blauwe Tram meer gedetailleerde antwoorden krijgen op specifieke vragen. Aan de hand van plattegronden werden die vragen zoveel mogelijk door experts beantwoord.

Deel dit: