27 november 2021

Zandvoorter wereldkampioen windsurfen

Plaatsgenoot Amado Vrieswijk (25) is vorige week in het Franse Marseille wereldkampioen windsurfen geworden in de categorie Free Style. Hierdoor komt hij in aanmerking om Nederland op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te vertegenwoordigen. Afgelopen jaar is hij ook Europees Kampioen geworden.

Amado is geboren op Bonaire, een Nederlandse gemeente, en reist nu veel tussen Nederland en zijn geboorte-eiland. Zijn ouders wonen in Zandvoort en daar is hij dan vaak als hij in Nederland is. Al van jongs af aan is Amado op het water te vinden en al een aantal jaren is hij als professional met zijn sport bezig.

De winst in Zuid-Frankrijk was voor Amado eigenlijk geen echte verrassing: “Ik zat er al een paar keer dicht tegenaan, en nu is het dan raak. Ik ben me gaan specialiseren op de tegenwoordig heel populaire IQ Foil, een surfboard met een mechanische aandrijving. Dat is de nieuwe standaard, waar ook Olympisch Kampioen Dorian van Rijsselberghe mee zal moeten gaan varen. Ik zie hem als mijn trainingsmaat voor de komende jaren. Met dat board doe ik dan allerlei trucks die door een jury worden beoordeeld en waarvoor ik dan punten kan scoren. Het is dus geen race maar echt free style”, aldus Vrieswijk.

Amado Vrieswijk | Foto: pwaworldtour.com

Zijn sport heeft hem al de hele wereld laten zien, van plaatsen in het Middellandse Zeegebied tot bijvoorbeeld de eilanden in de Stille Oceaan. En als je zijn website bekijkt, www.amandovreeswijk.com, valt het op dat hij al jarenlang bij de top tien zit. In 2019 was hij als 2e geëindigd tijdens het WK, en dit jaar dus zijn eerste mondiale kampioenschap. De volgende droom is een Olympische titel. “Dat zou natuurlijk het summum zijn”, aldus Amado tot besluit.

Deel dit: