21 februari 2022

Zandvoort overvallen door korte storm met orkaankracht

Zondagavond werd Zandvoort getroffen door een korte, ongekend zware serie rukwinden van de storm Franklin, de derde binnen een week. In het hele dorp ontstond aanzienlijke schade, maar persoonlijke ongelukken deden zich niet voor, lijkt het.

Van de bovenste verdieping van het Palace Hotel werd een compleet puideel en circa 10 meter balustrade weggerukt, waarvan grote delen terechtkwamen op een dakterras en in tuinen aan de Dr. Joh.G. Mezgerstraat. Bewoonster Leida Drommel: “Zoiets heb ik niet eerder meegemaakt. Het was eerst alsof er een enorme locomotief op ons kwam afgestormd, gevolgd door een minutenlang donderend geraas met veel glasgerinkel. De brokstukken met dikke balken en metaal van de balustrade liggen bij ons en de buren rondom in de voor- en achtertuin en zelfs op de daken. Het dakterras naast ons is zwaar beschadigd. Het is een wonder dat er niemand gewond is geraakt. Storm Eunice was een peulenschil in vergelijking met Franklin.”

Ook elders in het Palacegebouw ontstond schade aan zowel de voor- als achterzijde en meerdere bewoners werden noodgedwongen ondergebracht in hotelkamers. Bewoners van de bovenste verdiepingen melden dat het gehele gebouw bewoog en dat zij doodsangsten hebben uitgestaan. Op de parkeerplaats van het Palace Hotel raakten auto’s ernstig beschadigd door rondvliegende schelpen van het schelpenbed in de Entree Zandvoort en bij sommige voertuigen lagen alle ruiten eruit. Eén van de dikke liggende boomstammen in de Entree is kennelijk door een rukwind opgetild en blokkeert nu het voetpad. Ook werden zitbankjes met fundering en al uit de grond gerukt en even verderop raakte het nieuwe Joodse namenmonument zwaar beschadigd.

Monumentale boom

Op de J.P. Thijsseweg bezweek een grote monumentale boom en kwam deels op een huis terecht. Op meerdere plekken kwam dakbedekking los, wat naast veel overlast ook gevaarlijke situaties opleverde. Ook sneuvelden er in het hele dorp ruiten, muurtjes, schuttingen en raakten auto’s beschadigd door rondvliegend puin. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland meldt dat de ergste schade zich merkwaardigerwijs vooral in en rond Zandvoort lijkt te concentreren.

Spaarnelanden is inmiddels druk bezig met het inventariseren van schade binnen de openbare ruimte, maar noodzakelijk herstel wordt voorlopig nog ernstig bemoeilijkt door de aanhoudende stormachtige wind.

Boom omgewaaid in J.P. Thijsseweg | Foto: Pim Silva da Rocha
In de Sara Roosstraat zijn dakkoepels en dakbedekking eraf gewaaid | Foto: Ricardo Mollina
In de R. Ketellapperstraat is een muurtje omgewaaid, een baksteen waaide bij een woning door de ruit – Foto Nelleke van Koningsveld
Bushokje langs de Van Lennepweg is gesneuveld | Foto: Ruud den Boer
Schade aan het dak van het tankstation langs de Van Lennepweg | Foto: Ruud den Boer
Deel dit: