3 november 2021

Zandvoort doet mee aan Week van de Pleegzorg

Van 3 t/m 10 november wordt er landelijk aandacht gevraagd voor het belang van goede pleegzorg. Jaarlijks zijn er 3.500 nieuwe pleegouders nodig om alle kinderen die niet thuis kunnen wonen een stabiele omgeving te bieden. Er is momenteel een structureel tekort van circa 800 pleegouders in Nederland.

Maandagavond was in Rotterdam de aftrap voor de Week van de Pleegzorg in aanwezigheid van de wethouder voor jeugd(hulp) Judith Bokhove, DJ en radiopresentator Gijs Staverman, Volkskrant columniste Lily Monori en First Dates presentator Sergio Vyent. Staverman mag zich ervaringsdeskundige noemen sinds hij een paar jaar geleden niet alleen een relatie met zijn vriendin Cher, maar daarbij ook twee pleegkinderen, Milan en Lia kreeg. “Het was even wennen, maar ik zou niets anders meer willen”, aldus Gijs. In De Pleegzorg Podcast gaat Gijs Staverman in gesprek met bekende en minder bekende Nederlanders die opgroeiden in een pleeggezin. In de eerste aflevering van de serie komt Sergio Vyent aan het woord.

Bezoek wethouder

Zandvoort kent relatief weinig pleeggezinnen. Met een bezoek aan een Zandvoorts pleeggezin heeft wethouder Raymond van Haeften woensdagmorgen namens de gemeente zijn betrokkenheid bij de problematiek en de actieweek onderstreept. Hij liet zich aandachtig informeren en dat werd door de pleegmoeder bijzonder gewaardeerd: “Ja, de gemeente speelt een belangrijke rol bij jeugdhulp dus het was fijn dat de wethouder zo uitgebreid de tijd voor ons heeft genomen. Hij was hier zo’n anderhalf uur en heeft ook gesproken met mijn pleegzoon.”

Van Haeften erkent dat het probleem meer aandacht verdient en sprak de wens uit dat er in de toekomst meer Zandvoortse pleeggezinnen worden gevonden. ”Ook in Zandvoort staan er momenteel meerdere kinderen op de wachtlijst omdat hun thuissituatie verre van ideaal is. Zij verdienen het om op te groeien in een normale en liefdevolle omgeving. Daarom roep ik alle Zandvoorters nadrukkelijk op om na te denken of zij iets kunnen betekenen. Er is ook grote behoefte aan deeltijd pleegouders die bijvoorbeeld in het weekend een kind een warm thuis kunnen bieden.”

#groenlicht

De Week van de Pleegzorg wordt ondersteund door de slogan #groenlicht, waarmee groen licht voor de pleegzorg wordt bedoeld. In het hele land worden daarom na zonsondergang gebouwen en locaties groen uitgelicht. In Zandvoort is dat de muziekkoepel op het Raadhuisplein. Ook worden er in het hele dorp abri posters voor de Week van de Pleegzorg opgehangen.

In de regio speelt Kenter Jeugdhulp een belangrijke rol bij de werving, matching en begeleiding van pleeggezinnen. Tijdens de Week van de Pleegzorg werkt Kenter nauw samen met de andere pleegzorg aanbieders Levvel, Parlan en WSGV. Op 16 november geven zij een gezamenlijke online informatieavond over pleegzorg. Via de website www.openjewereld.nu/regio/noord-holland/ kan men zich aanmelden en is veel informatie te vinden over Kenter en andere pleegzorgorganisaties in de regio.

Deel dit: