22 december 2020

Winter Pride met aandacht voor diversiteit

De eerste editie van de Winter Pride van afgelopen weekend is bijzonder in de smaak gevallen. Het was een driedaagse happening met een aantal kunstzinnige maar vooral ook leuke elementen, dat werd afgesloten met een heus live dansfeest.

Om de Zandvoortse Pride at the Beach in 2020 niet volledig van de agenda te schrappen, had de organiserende stichting LHBTi aan Zee, in samenwerking met de gemeente, besloten om een Winter Pride te organiseren. Hoewel kleinschaliger dan we inmiddels gewend zijn, werd er in de gemeente op verschillende manier aandacht besteed aan het doel van Pride: het belang van de diversiteit en jezelf kunnen zijn. Eén van de onderdelen was de Winter Pride Kunstroute, een route langs diverse plekken in het dorp waar je van ‘Pride’ kunst kon genieten, aan workshops kon deelnemen, kunstenaars kon ontmoeten en een Winter Pride wijn kon kopen. 

De expositie ‘Out in Winter’ op het Badhuisplein toont op 15 dubbelzijdige panelen een selectie kunstwerken van kunstenaars die in de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan de uiterst succesvolle expo’s in het Zandvoorts Museum. Kunstenaars André Donker en René Zuiderveld benadrukten met deze selectie het brede scala aan artistieke uitingen die het leven vieren en het ‘anders’ zijn omarmen. René Zuiderveld had een spannende selectie van zijn veelzijdige werk gemaakt. Wat lag er verscholen achter deze beelden? De Pop Up-galerie op de Zeestraat toonde diverse beelden. Tevens hadden de Pride ambassadeurs zich laten fotograferen en die foto’s waren te zien voor de ramen van het HDMZ museum.

Zaterdagavond had het Wapen van Zandvoort een Wapen BankBingo georganiseerd die door meer dan honderd enthousiastelingen werd bekeken. Er waren circa 50 prijzen, deels door de Zandvoortse middenstand gesponsord, te winnen. Op de lokale radiozender ZFM stond drie dagen lang Rainbow Radio Zandvoort in de programmering met een diversiteit aan gasten. En tot slot was er, heel veilig online, op zondagavond op een geheime locatie nog een geweldig kleinschalig dansfeest.

Kortom, Zandvoort heeft weer laten zien dat er, ondanks corona, toch het een en ander mogelijk is. Als je maar creatief bent. “De Winter Pride was bedoeld om de door corona afgelaste Pride at the Beach, die begin augustus op de kalender stond, toch nog te kunnen vieren. Het was een lokaal initiatief en we zijn voornemens om het mogelijk een vervolg te geven”, aldus Roy Dongen, voorzitter van de stichting LHBTi aan zee.

De Winter Pride werd mogelijk gemaakt door de steun van Innovatiefonds Zandvoort, Holland Casino Zandvoort en de gemeente Zandvoort.

Deel dit: