5 februari 2021

Wethouder houdt woord en verandert zandsculptuur in ijssculptuur

Het zal weinigen zijn ontgaan; dit weekend krijgen we te maken met een serieuze sneeuwstorm en het wordt verschrikkelijk koud. Behalve ongemak biedt dat ook kansen.

Vorig jaar oktober maakte wethouder Gert-Jan Bluijs een zonovergoten wandeling langs de net voltooide zandsculpturen. Vanwege corona was het Europees Kampioenschap Zandsculpturen verplaatst naar de herfst. “Met een beetje geluk krijgen we komende winter zes fraaie ijssculpturen in het dorp. Dat betekent twee attracties voor de prijs van één… Als wethouder van zowel cultuur als financiën, spreekt me dat wel aan”, zo liet Bluijs destijds zijn fantasie de vrije loop. En nu lijkt hij de daad bij het woord te voegen.

Zodra de weersomstandigheden het toelaten, wordt het zandsculptuur voor het raadhuis net zo lang met water besproeid, totdat er een ijssculptuur ontstaat. Bluijs heeft Spaarnelanden inmiddels bereid gevonden om het project uit te voeren. “Dinsdag ligt het meest voor de hand. Volgens de laatste voorspellingen is het dan gestopt met sneeuwen, de wind gaan liggen en vriest het dat het kraakt. Ik hoop echt dat het lukt. Het is een experiment, maar er komt natuurlijk wel het één en ander bij kijken”, aldus Bluijs die niet onder stoelen of banken steekt dat het plan, maar ook de naderende sneeuwstorm een kinderlijke opwinding in hem losmaakt.

Deel dit: