29 april 2022

Wereldse Smaken: nieuw driedaags culinair- en cultureel festival

In het weekend van 1 t/m 3 juli wordt het Gasthuisplein omgetoverd tot een festivalterrein dat in het teken van Wereldse Smaken zal staan. Het is de bedoeling dat het festival uitgroeit tot een jaarlijkse traditie waar de zintuigen van zowel culinaire fijnproevers als muziekliefhebbers maximaal worden gestreeld.

Wereldse smaken is een initiatief van drie bevriende dorpsgenoten: Edwin Sibbel, Bas Lammers en John Zwiers. Edwin Sibbel is ruim 25 jaar de financiële man van het circuit geweest en was daar elk jaar betrokken bij de organisatie van talloze vaak internationale evenementen. Daarnaast zit hij als penningmeester in het bestuur van Zandvoort Marketing en is derhalve goed bekend met de Toeristische Visie van Zandvoort. Bas Lammers was jarenlang eigenaar en uitbater van strandpaviljoen Mango’s en stond als organisator aan de wieg van meerdere edities van Zandvoort Alive. John Zwiers tot slot produceert met zijn bedrijf Synpact grote ondernemerscongressen en is zeer ervaren in de organisatie van grootschalige publieke evenementen.

Fantaseren

Hoe is het idee voor Wereldse Smaken ontstaan? Edwin Sibbel: “Vorig jaar zaten we ons met z’n drieën bij een drankje tegenover elkaar te beklagen over het gebrek aan sfeer in het dorp als gevolg van de coronabeperkingen. Gaandeweg begonnen we te fantaseren over een festival met lekker eten en goede muziek. Dat werd ook ingegeven door het ter ziele gaan van Culinair Zandvoort, waar we alle drie graag kwamen.”

“Van het één kwam het ander en al snel werden we het eens over een concept met circa vijftien schitterende foodtrucks en een livepodium. Elke foodtruck serveert specialiteiten uit een bepaald land, terwijl diezelfde internationale variatie geldt voor het repertoire dat op het podium ten gehore wordt gebracht. Dat kan variëren van Amerikaanse rock & roll, een Turkse buikdanseres tot een Beiers orkest of Latijns-Amerikaanse band. Ook komen er speciale drankuitgiftepunten waar men terecht kan voor populaire land specifieke drankjes.”

Amusement en vertier

“Vanwege onzekerheid rond corona gaan we deze eerste editie uit van 750 bezoekers per dag, maar het is de bedoeling dat het komende jaren uitgroeit naar een evenement met duizenden bezoekers. We creëren ruim 300 zitplaatsen en 250 staanplaatsen en over het gehele festivalterrein is een relaxte achtergrondmuziek te horen. De toegang is gratis en het is de bedoeling dat er zich doorlopend ook ander amusement en vertier op het terrein en tussen het publiek afspeelt.”

Wereldse Smaken wordt financieel ondersteund door Holland Casino en het Ondernemers Innovatiefonds Zandvoort en het kan rekenen op medewerking van de gemeente. Zodra er meer informatie beschikbaar komt is deze te vinden via www.wereldsesmaken.com, op Facebook en Instagram. Vragen over bijvoorbeeld deelname aan het evenement kunnen gesteld worden via info@wereldsesmaken.com.

Deel dit: