20 november 2020

Wekelijkse column van GGD Kennemerland

Testen, testen, testen

Het is de ambitie van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om begin volgend jaar alle inwoners van Nederland te kunnen laten testen op het coronavirus (covid-19). Testen moet onderdeel worden van ons dagelijks bestaan. Als je klachten hebt, laat je je testen. Als je betrokken bent geraakt bij een bron- en contactonderzoek, een melding ontving via de corona-app of omdat je gewoon iemand kent die besmet is en jij je zorgen maakt. In al die gevallen laat je je testen.

Dat doe je niet alleen om voor jezelf te weten of je covid-19 hebt, maar vooral om anderen te beschermen tegen het risico dat jij besmettelijk bent. Daarmee beperken we risico’s voor kwetsbaren en kan het dagelijks bestaan weer verantwoord doorgaan. Hoe sneller je bekend bent met de uitslag, des te sneller je weer aan het werk kunt. Daarmee gaan we de ontwrichting van het sociaal economisch en maatschappelijk leven een halt toe roepen. En normale patronen weer oppakken. Dat is de reden waarom in heel Nederland, maar binnen de Veiligheidsregio Kennemerland in het bijzonder, hard wordt gewerkt aan het vergroten van de testcapaciteit.

GGD Kennemerland heeft al vanaf het begin van de crisis een mobiele testvoorziening, die het mogelijk maakt thuis te bemonsteren. De testbus wordt ook ingezet in de IJmond om ook in dat gebied een testaanbod te doen. Al met al wordt de testcapaciteit ruim verdubbeld. Wie getest wil worden, kan in Kennemerland dezelfde dag terecht en het grootste deel van de uitslagen is binnen 24 uur bekend.

Naast de uitbreiding van de teststraat in Vijfhuizen, wordt ook gebouwd aan een XL locatie op Schiphol. Deze teststraat gaat 1 december open. Binnen de XL teststraat op Schiphol en de hal in Vijfhuizen gaan naast PCR ook sneltesten afgenomen worden.

Als GGD Kennemerland zijn we hiermee klaar voor de nabije toekomst. Een publieke voorziening waar we met elkaar trots op mogen zijn!

Bert van de Velden
Directeur Publieke Gezondheid Kennemerland

Deel dit: