4 december 2020

Wekelijkse column van GGD Kennemerland:

Een tandje erbij

Soms puzzelt mij wel eens de vraag hoe Nederland er nu met covid-19 uit zou zien als we allemaal gezond hadden geleefd. Dus niet gerookt, voldoende bewogen en gegeten volgens de schijf van vijf. Waren dan nog zoveel mensen getroffen door het virus? Was het ziekteverloop net zo ernstig geweest? Of hadden we dan wel voldoende bedden beschikbaar gehad en hoefden we de reguliere zorg minder af te schalen?

Het antwoord op die vraag weten we nog niet en het is zelfs maar de vraag of we daar ooit achter gaan komen. Wat we wel weten is dat meer en meer chronische aandoeningen zich laten zien, denk aan overgewicht en suikerziekte. Aandoeningen die de kans op het oplopen van covid-19 verhogen, zorgen voor een ernstiger verloop van de ziekte en de hersteltijd verlengen. Roken, weinig bewegen en een slechte leefstijl helpen ook niet mee.

Met een goede conditie en gezonde leefstijl zijn we beter beschermd tegen gezondheidsrisico’s. Dat maakt het nodig om niet alleen te kijken naar het onderdrukken van dit virus en het te behandelen als iemand ziek wordt, maar ook om te leren wat zich heeft laten zien op het vlak van gezondheid in het algemeen. Hoe kan het dat we het ondanks alles waarschuwingen zover hebben laten komen? We lijken ons niet altijd te beseffen hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. En een patatje of pizza is nu eenmaal lekker gemakkelijk.

Ik wil niet zeggen dat we daarmee de huidige overbelasting hadden voorkomen en zorgpersoneel geen buitensporige inspanning had hoeven leveren. Daar is het virus te onvoorspelbaar, hardnekkig en venijnig voor. Maar de last was misschien wel minder zwaar geweest. Het is nooit te laat om de koers te veranderen. Dus sla de handen ineen, leef gezonder en doe er zelf ook een tandje bij. Dan hoeven we ons in ieder geval niet meer af te vragen, wat als?

Deel dit: