11 december 2020

Wekelijkse column van GGD Kennemerland:

Wat te doen?

Bent u soms ook de weg kwijt over wat wel of niet kan en wat mag en moet waar het gaat om het naleven van maatregelen? Bent u ook een beetje moe van alle uitleg? Dat snap ik, maar juist nu is het belangrijk om elkaar te beschermen. Ook tijdens de feestdagen.

Nadat het coronavirus ons in zijn greep kreeg, zijn er maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding te voorkomen. De maatregelen richten zich vooral op het tegengaan van groepscontact en het beperken van mobiliteit om transport van het virus te hinderen. Bovendien zijn er veel maatregelen die gericht zijn op ons gedrag. Nu leken al die regels meer dan logisch en te begrijpen, maar er kwamen uitzonderingen, verbijzonderingen en daarmee werd het onnavolgbaar.

Ik zet het nog even voor u op een rijtje. Als je milde klachten hebt, dan laat je een test doen. Op dit moment is het nog zo dat je je bij klachten laat testen, of als blijkt dat je nauw in de buurt bent geweest van iemand die positief is getest (via GGD of de Coronamelder app). De verwachting is dat vanaf januari grootschalig getest kan worden zonder klachten.

De meest eenvoudige vuistregel, bij klachten en bij twijfel, gewoon een afspraak maken voor de teststraat. Er is inmiddels voldoende capaciteit en de wachttijden zijn kort. De overige regels zijn ook best wel te overzien. Ook deze nog maar even onder elkaar:

Houd altijd 1,5 meter afstand
Vermijd drukte
Werk thuis
Was (vaker) je handen
Nies en hoest in je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes
Draag een mondkapje waar dat wordt vereist of gevraagd.

Zeven gouden regels waar we ons aan moeten willen houden. Dan beschermen we onszelf en vormen we minder risico voor een ander. Kleine moeite, groot gebaar! Maak voor de thuissituatie vooral gebruik van de poster in deze krant. Doe het je in deze tijden van feestdagen jezelf en een ander cadeau.

Deel dit: