9 augustus 2022

Wees bij hittegolf extra alert op veiligheid

Het Nationaal Hitteplan is geactiveerd. Nederland maakt deze week opnieuw een hittegolf mee. Overal in het land zullen mensen open water opzoeken voor verkoeling. Ook aan het Zandvoortse strand wordt topdrukte verwacht. De Reddingsbrigade geeft tips voor veilig zwemmen in de zee.

De reddingsbrigade pleit voor extra alertheid op (zwem)veiligheid en moedigt aan om bij voorbaat stil te staan bij vragen als: Waar wordt toezicht gehouden? Waar bevinden zich muien? Uit welke richting komt de wind?

Veiligheid en verantwoordelijkheid

Meer veiligheid in, op en langs het water. Dat is het doel waarvoor de lifeguards van de Zandvoortse Reddingsbrigade zich dagelijks vrijwillig inzetten. Ze doen het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt en iedereen veilig kan genieten in het verkoelende zeewater. Maar de verantwoordelijkheid voor (zwem)veiligheid ligt primair bij de badgast zelf. Volg het nieuws, lees de informatieborden en stel je op de hoogte van de betekenis van de waarschuwingsvlaggen. Bij een hittegolf in het bijzonder: drink en eet voldoende, smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème en zoek af toe de schaduw op.

Reddingsbrigade Nederland geeft tips en adviezen, o.a. met de landelijke campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’. Uiterst belangrijk: ga nooit alleen zwemmen, ga niet verder dan tot je knieën het water in als je niet kunt zwemmen en blijf altijd bij kleine kinderen.

Voor zeer warm weer dan wel een hittegolf geeft de Medische Adviesraad van Reddingsbrigade Nederland aanvullende adviezen. Er bestaat een risico op oververhitting en warmteletsels. Lifeguards zijn niet alleen opgeleid om zwemmend en varend te redden, maar tevens om problemen te herkennen en mensen door middel van eerste hulp bij te staan. De gouden regel: bel altijd 112 in het geval een vermoeden van gevaar bestaat!

Deel dit: