5 mei 2021

Wederom sobere Nationale Dodenherdenking

Dinsdag stond ook Zandvoort stil bij de slachtoffers van oorlogsgeweld van de Tweede Wereldoorlog en alle militaire conflicten, waar ook ter wereld, van de jaren daarna. Evenals vorig jaar werd het door corona een korte, sobere maar evengoed wel een bijzondere herdenking bij het monument op de hoek van de Van Lennepweg/Linnaeusstraat. Slechts een handvol genodigden was om 18.00 uur aanwezig en een enkele voorbijganger bleef staan.

Voor de herdenkingsplechtigheid waren een vertegenwoordiging van het college, de Zandvoortse veteranen, het 4 Mei Comité en de Nicolaasschool uitgenodigd. Er was geen tamboersgroep, er werd niet gezongen en er waren geen toespraken of declamaties en zelfs het Wilhelmus ontbrak; een hele rare constatering.

Wel kregen vier leerlingen van de Nicolaasschool de gelegenheid om zelf geschreven gedichten en/of gedachten voor te dragen. Door het ontbreken van een geluidsinstallatie, de harde, kille wind die pal op het monument stond, het langsrijdende verkeer (!) en de zwakke stemmetjes van de leerlingen, was daar helaas niet veel van te verstaan.

Burgemeester David Moolenburgh en zijn vrouw legden namens de gemeente Zandvoort een krans, en de kinderen van groep 8 van de Nicolaasschool deden dat ook. Deze school heeft het monument geadopteerd en doet dat jaarlijks.

Voordat je je kon realiseren dat het begonnen was, was de ceremonie alweer voorbij en ging een ieder zijns weegs. Ceremoniemeester Erwin Hilbers van het 4 Mei Comité sprak de hoop uit dat het in 2022 weer als vanouds zou mogen zijn. Een wens die door de andere aanwezigen werd gedeeld.

Kranslegging veteranen

Een afvaardiging van de Zandvoortse veteranen was om 20.00 uur opnieuw bij het monument om een krans te leggen. Geheel onverwacht was daar een onbekende man met een trompet aanwezig, die het taptoe signaal en het Wilhelmus blies. Dit gaf het geheel een extra cachet.

Zandvoortse veteranen bij het herdenkingsmonument | Foto: Irma de Jong
Deel dit: