30 november 2021

Warme Wintertentoonstelling in Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum sluit het jaar af met de Wintertentoonstelling. Die bestaat uit objecten van verschillende verzamelaars en enkele kunstenaars, de meeste uit Zandvoort. Gedwongen door de coronamaatregelen werd het vrijdag 26 november een sobere opening.

Wel waren de meeste verzamelaars aanwezig bij de opening. Ze vertelden enthousiast over hun passie, zoals Cees Roos, die samen met zijn vrouw meer dan 300 kerststallen uit de hele wereld presenteert, van heel klein (je moet ze met een loupe bekijken) tot levensgroot (in de tuin van het museum). “Ik koop de stalletjes op veilingen en markten. Ik ben er eigenlijk pas anderhalf jaar mee bezig.”

Jelle Attema, die in het Pop Up museum in het raadhuis een prachtige collectie geluidsdragers heeft uitgestald, was aanwezig met een aantal kindergrammofoons en muntautomaten. Ook staan er enkele bijzondere poppen, waaronder een sprekende pop, waarvan de verwachtingen ooit groot waren, maar die toch geen succes werd.  

Kunstenaar Sanne Toenbreker, normaal werkend met olieverf en acryl, heeft in de coronatijd een aparte kunstvorm bedacht waarbij ze meerdere lagen stof aankleedt met o.a. bladgoud en glimmers. Dit resulteert in verrassende taferelen, waaronder een prachtige uil.

Steven Soeters, eigenaar van strandpaviljoen Paal 69, heeft het afgelopen seizoen schilderijen van vader en zoon Van Noort tentoongesteld in zijn paviljoen. Het zijn prachtige strand- en zeegezichten, helemaal passend in deze omgeving. Voor de Wintertentoonstelling heeft hij ze ter beschikking gesteld aan het museum.

Er is ook een flinke Zandvoortse bijdrage, waaronder werk van onze cartoonist Hans van Pelt. Naast een groot aantal cartoons hangen er van Van Pelt ook verrassende schilderijen, o.a. van café Bluijs. Van de onlangs overleden Cornelis van Meurs is een groot aantal aquarellen te zien (ter beschikking gesteld door zijn weduwe). Het zijn prachtige sfeerbeelden van Zandvoort.  

Verder is er een bijzondere presentatie van brocante van de heer en mevrouw Bogaart, Hun hele huis staat vol met spullen uit de periode 1900-1930 alsmede zo’n vijftig Mariabeelden. In het museum tonen zij doorleefde gebruiksvoorwerpen en speelgoed.

Alles bij elkaar is het een warme mix aan verzamelingen. In deze tijden dat er weinig te beleven valt, is deze tentoonstelling echt een uitje om naar uit te kijken. Ga naar www.zandvoortsmuseum.nl voor de openingstijden.

Videoproductie: Beach Promotion
Deel dit: