7 oktober 2020

Voorbereidingen voor EK Zandsculpturen in volle gang

Deze week worden op meerdere locaties in Zandvoort voorbereidingen getroffen voor het EK Zandsculpturen. De 9e editie van het Europees Kampioenschap was uitgesteld vanwege corona maar kan nu toch gaan plaatsvinden. Van 12 t/m 18 oktober zullen 6 Europese kunstenaars rondom het thema ‘Zandvoort goes Wild’ een zandcreatie maken. 

Bijzonder aan dit culturele evenement is dat de organisatie dit jaar veel aandacht heeft besteed aan een zo klimaatneutraal mogelijke realisatie. Zo wordt het sculptuurzand van vorig jaar hergebruikt voor de sculpturen van dit jaar. En in februari zal het zand wederom worden opgeslagen voor de volgende editie van het EK in 2021.

Tevens worden géén papieren informatieflyers meer verspreid, maar er zal alleen nog gebruik gemaakt worden van QR codes op de informatieborden bij de sculpturen, die weer linken met de meertalige website www.zandsculpturenroute.nl. De sculpturen worden in de avonduren uitgelicht met milieuvriendelijke LED verlichting die geschakeld is aan de gemeentelijke straatverlichting, zodat de kunstwerken ook in de avond te bezoeken zijn. Dit stimuleert tevens de gewenste spreiding van het bezoek gedurende de donkere wintermaanden.

Er is veel aandacht besteed aan veiligheidsregels voor bezoek, zoals looprichtingen door het dorp en extra informatieborden met coronarichtlijnen. Hiermee tracht de organisatie een zo veilig mogelijk publieksevenement te realiseren en tevens te voldoen aan de normen van de circulaire economie.  

Het EK Zandsculpturen 2020 komt tot stand met medewerking van Holland Casino, de Gemeente Zandvoort, de Provincie Noord Holland, Zandvoort Marketing en het Zandvoorts Museum. De kunstwerken zullen tot 20 februari 2021 te bezichtigen zijn.

Deel dit: