9 december 2021

Virtueel racen over Circuit Zandvoort

Kort na de Dutch Grand Prix afgelopen september is er op het terras boven de pitboxen van het circuit een filiaal van Racesquare geopend. Met ruim twintig hypermoderne racesimulatoren biedt het plaats aan evenzoveel deelnemers aan levensechte Formule 1 en andere autoraces. Eerder werd met veel succes een Racesquare in Utrecht geopend en later deze maand volgt Rotterdam.

“De racesimulatoren van Racesquare zijn speciaal volgens onze specificaties ontwikkeld en gebouwd door het Nederlandse bedrijf Build4Performance dat ook simulators aan Formule 1 en andere raceteams levert”, aldus Floris Boers, één van de oprichters en aandeelhouders van Racesquare. Ook het CM.com Circuit Zandvoort participeert in de vestiging van Racesquare op het circuit.

Formule 1 stuur

De simulatoren kunnen naar gelang worden afgesteld voor beginners tot gevorderden. En dat is maar goed ook… Een racesessie duurt ongeveer een uur. Na een korte uitleg van de race marshall mogen de deelnemers plaatsnemen in de simulator en volgt een instructievideo van coureur Tom Coronel met onder meer een korte uitleg over de knoppen op het levensechte Formule 1-stuur en enkele handige racetips. Daarna volgt de vrije training, vervolgens de kwalificatie en tot slot de race. De race marshall verzorgt tijdens de race het live commentaar en biedt persoonlijke begeleiding, waardoor ervaring absoluut niet noodzakelijk is.

Meer ervaren racers willen waarschijnlijk deelnemen aan een race voor gevorderden met een ervaren deelnemersveld. Je slaat dan de vrije training over en start na de drivers briefing direct met de kwalificatie, gevolgd door de race. Deelnemers moeten dan zelf schakelen, een pitstop maken en het aantal hulpmiddelen is tijdens deze races sterk gereduceerd.

Stevige workout

Tijdens de race ervaren deelnemers de fysieke en visuele elementen zoals force feedback via het stuur, rook- en lichteffecten, wat ertoe bijdraagt dat ze na afloop vaak afgepeigerd uit de simulator stappen. De ervaring is daarom niet vergelijkbaar met die van een racesimulator in een automatenhal, maar doet eerder denken aan een stevige workout. Ook is het mogelijk om gedurende de race met elkaar en de marshall via de headsets te praten, wat nog wel eens tot hilarische boardradio’s leidt. Alle deelnemende (race)namen zijn tijdens de race voor iedereen zichtbaar, zodat je goed kunt zien wie op welke positie ligt.

Andere raceklassen

Racesquare biedt de keuze uit vrijwel alle bekende Formule 1 circuits, vanzelfsprekend ook dat van Zandvoort. Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om in andere raceklassen uit te komen, zoals GT3, GT4 en Endurance races. Dan wordt het dus mogelijk om in een Porsche, BMW, Lamborghini of een andere racewagen mee te doen.

De vestiging van Racesquare op het circuit biedt tevens plaats aan een shop met merchandise en circa twintig toeschouwers die onder het genot van een drankje het verloop van de race op grote schermen kunnen volgen. Een racesessie van een uur kost inclusief parkeren op het circuit € 25 p.p. Daar krijg je elders nog geen rijles voor…

Kijk voor meer informatie op www.racesquare.nl

Deel dit: