26 december 2021

‘Vijf voor twaalf’ voor HDMZ

Er lijken zich donkere wolken samen te pakken boven het HDMZ Museum en dat heeft niet alleen te maken met de nieuwe lockdown. Eerder werd namelijk al besloten om na de tentoonstelling ‘Colourful China’ de deuren voor minimaal drie maanden te sluiten om zich te beraden op een levensvatbare toekomst.

Sinds de opening bijna twee jaar geleden zijn er door het museum veel kosten gemaakt zonder dat daar serieuze inkomsten tegenover stonden. Ook de aanstelling van Marcel Elsjan of Wipper als directeur afgelopen voorjaar heeft het tij niet kunnen keren. Dat is natuurlijk niet vol te houden en Stichting Geneviève, de moederstichting van het HDMZ, dreigt daarom nu de stekker uit het project te trekken en een herbestemming voor het gebouw te zoeken.

Doortimmerd plan

“Dat is natuurlijk dramatisch na alle inspanningen van de afgelopen zeven jaar. Ik zou het mezelf daarom nooit vergeven als ik er niet echt alles aan zou hebben gedaan om er toch een succes van te maken. Gelukkig heeft de moederstichting ons drie maanden de tijd gegeven om met een nieuw doortimmerd plan te komen”, aldus Frits van Loenen Martinet, voorzitter van Stichting HDMZ, die verantwoordelijk is voor de exploitatie van het museum.

Sinds kort zijn er twee nieuwe leden toegetreden tot het bestuur van Stichting HDMZ; secretaris Jan de Bruin en penningmeester Raymond Hebbelinck. De Bruin is voormalig directeur van Kunstcentrum Zaandam en beschikt over een breed cultureel netwerk. Hebbelinck is een zeer ervaren ondernemer.

Nieuwe naam

Jan de Bruin: “Het is duidelijk dat het de moederstichting ernst is. We zijn daarom bezig met een radicaal nieuw museaal galerieconcept en een degelijk businessplan. Om te beginnen zal om marketingtechnische redenen de huidige naam HDMZ eraan moeten geloven, want die doet eerder denken aan een voetbalclub of verzekeraar dan aan een museum.”

“De eerste hobbel die genomen moet worden is de moederstichting met onze voor Nederland unieke museum/galeriemissie te overtuigen van het belang om een betaalde professional aan te stellen voor de dagelijkse leiding en bedrijfsvoering. Dat is een absolute noodzaak en we hopen daar begin januari uitsluitsel over te krijgen. Vervolgens is het zaak om een sterk plan met een sluitende exploitatie te formuleren. Daar hebben we dus drie maanden de tijd voor. Het is erg belangrijk dat we onze trouwe vrijwilligers enthousiast maken en mee kunnen nemen in de nieuwe plannen en dat het nieuwe betrokkenen aantrekt.”

Beoordelingsfouten

Het HDMZ Museum is een geschenk van Jan F. van Beelen aan Zandvoort. Zelf was hij zeer intensief betrokken bij de totstandkoming ervan. “Jan was dus jarenlang onbetwist de baas. Misschien niet altijd makkelijk, maar wel duidelijk. Toen hij kort voor de opening overleed, ontstond er een vacuüm waarin de onervaren betrokkenen ineens met elkaar een museum moesten ontwikkelen en dat is dus niet gelukt. Er ontstonden conflicten en er zijn op alle fronten beoordelingsfouten gemaakt, niet in de laatste plaats door mijzelf”, aldus Frits van Loenen Martinet, die hoopt dat hij met het vernieuwde bestuur alsnog een doorstart voor het museum kan realiseren.

Tekst en foto: Piet Bom

Deel dit: