20 april 2021

Verdrinking leidde tot beste regionale profielwerkstuk

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen organiseert sinds 2002 de jaarlijkse prijsvraag ‘Wie maakt het beste profielwerkstuk’. Ook dit keer heeft de jury zich weer met genoegen gebogen over de ingezonden werkstukken. Onze plaatsgenoot Britt Molenaar, leerling van de Daaf Gelukschool met E&M profiel, viel die eer te beurt met haar werkstuk ‘Help! Stop de verdrinkingen’.

Er zijn verschillende aandachtspunten waar het beste profielwerkstuk aan moet voldoen. Om te beginnen moet de vraagstelling helder zijn. Er moeten goed onderbouwde conclusies worden getrokken en het traject moet logisch worden beschreven. Ook het gebruik van informatiebronnen hoort gevarieerd te zijn, dus het gebruik van internetbronnen alleen is niet voldoende. Boeken en publicaties zijn nog belangrijker en alle bronnen horen bij voorkeur op betrouwbaarheid te worden gecontroleerd.

Vakoverstijgend onderzoek, originaliteit en vormgeving kunnen het verschil maken en zijn net zo belangrijk als het enthousiasme waarmee de leerling alles weet op te schrijven. Kortom, de zoektocht naar het beste profielwerkstuk is niet eenvoudig! Door 12 scholen voor VWO en HAVO in Haarlem en omgeving zijn dit jaar 18 profielwerkstukken genomineerd: 10 VWO en 8 HAVO werkstukken.

Help! Stop de verdrinkingen

Britt Molenaar is actief lid van de Zandvoortse Reddingsbrigade en gaat nu op voor haar diploma Lifeguard. Het verdrinken van een badgast in augustus vorig jaar, toen tot twee dagen aaneen de rode vlag op het Zandvoortse strand wapperde, heeft diepe indruk op haar gemaakt. Met dit onderzoek hoopt zij de gevaren van de zee bekend te maken bij het grote publiek.

Met haar profielwerkstuk ‘Help: stop de verdrinkingen’ wist Britt de jury te overtuigen. “Het is een actueel en relevant onderwerp waarin zij zich zeer goed heeft verdiept. Er ontstaan regelmatig gevaarlijke situaties aan de kust en er is vraag naar het vergroten van de veiligheid. De gevaren van de zee, zoals bijvoorbeeld muien, worden goed uitgelegd en zij heeft een mooie enquête uitgezet onder strandgangers en reddingsbrigades in het land. Britt draagt een eigentijdse oplossing aan, namelijk het ontwikkelen van een app. Zij stelt dat een app altijd actueler is dan een informatiebord en ook dat moderne oplossingen altijd in goede aarde vallen bij de jeugd. De jury heeft zelfs nog een nieuw woord geleerd. Dankzij dit werkstuk weten wij nu dat een ‘zoper’ een door de wind versterkte getijdestroming is die parallel aan de kust loopt”, aldus het juryrapport.

Voor zowel het beste Havo- als het beste Vwo-profielwerkstuk stelt de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen jaarlijks een geldbedrag van elk € 500 beschikbaar.

Deel dit: