21 maart 2020

Venters en standplaatshouder rijden zondag niet uit

De burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal, David Moolenburgh en Elbert Roest, hebben zaterdagavond een dringende oproep aan de Nederlanders gedaan om vooral niet naar de stranden van de beide badplaatsen te komen. Zaterdag was het dermate druk dat de beide stranden vol dagjesmensen liepen.

Opstoppingen ontstonden bij de kramen van de venters en standplaatshouders, omdat er verder totaal niets te eten of drinken kon worden gehaald op en bij het strand; een ongewenste situatie aangezien men geen anderhalve meter afstand hield. Gezien de situatie met het coronavirus een ongewenste toestand.

Door het vele volk en de horeca die gesloten is, vormden zich lange rijen bij de venters en de standplaatshouders. Men hield geen rekening met elkaar en hield geen afstand. “Het was echt heel druk. Er vormden zich lange rijen ondanks de maatregelen die de ondernemers hadden genomen omdat te voorkomen”, aldus Moolenburgh, die ’s middags met de gemeentelijke handhavers op ‘patrouille’ ging op de Zandvoortse boulevards en met eigen ogen zag wat er gebeurde.

Moolenburgh nodigde tevens de venters en standplaatshouder in de vooravond op het raadhuis uit voor overleg. Tijdens dat overleg werd duidelijk dat hij de ondernemers niet met de wet in de hand kon verbieden weer uit te rijden, maar hij deed een beroep op hun gezond verstand en vroeg ze dringend om zondag niet naar hun plaatsen te gaan. Daar gingen ze mee akkoord. Ondanks de mooie weersverwachting zijn er zondag dus geen kramen op het strand en op de boulevards.

Afgewacht moet worden of Nederland zich aan de oproep van de beide burgervaders zal of wil houden. “We kunnen Zandvoort niet volledig afsluiten”, aldus Moolenburgh. Na een lange grijze winter wil iedereen genieten van het mooie voorjaarsweer maar men is vanwege de uitzonderlijke situatie nu even niet welkom in Zandvoort en Bloemendaal.

Deel dit: