20 september 2021

Veel overlast van NS-station sinds verbouwing

Steeds vaker klagen bewoners rondom het NS-station over het geluid en het licht dat van het perron vandaan komt. De bewonerscommissie van de flat in de Wim Gertenbachstraat heeft dat al diverse keren aangekaart bij de NS, maar daar worden ze doorgestuurd naar ProRail en die sturen ze weer terug naar de NS.

Ook andere buren van het station, aan beide kanten van de spoorrails, zijn de geluidsoverlast meer dan zat. De sociale media staan vol met klachten. Deze klachten zijn ontstaan na de grondige renovatie van het perrongedeelte. Daarin is onder andere het net verwijderd dat tegen het plafond van de overkapping hing om duivenoverlast tegen te gaan. Vrijwel direct namen de duiven de balkenconstructie van het dak weer in bezit, met als gevolg dikke plakkaten duivenmest op de grond.

Maar waar de omwonenden meer last van hebben zijn de licht- en geluidsoverlast. De lampen zijn vernieuwd en geven veel meer lichtopbrengst, ook in de directe omgeving, en er zijn meer incheckpaaltjes bijgekomen. Deze paaltjes maken een haast oorverdovend piepgeluid dat ver in de omgeving duidelijk te horen is. En dan is er nog de omroeper…

“Om 06.00 uur begint de omroep. Deze omroepinstallatie vertelt ieder half uur opnieuw dat er een trein vertrekt van spoor 1 of 2. Heel belangrijk natuurlijk met zo’n groot NS station als dat van Zandvoort”, vertelt Rob Loos cynisch. Hij is lid van de bewonerscommissie Wim Gertenbachstraat en verklaart dat hij er iedere dag gewoon wakker van wordt. “Daarnaast is het geluid van de paaltjes voor de Ov-kaartjes, waar iedereen in en uit moet checken, zo schel dat je er gek van kan worden. Vooral in de zomer, als onze ramen en deuren open staan. Met name van de paaltjes die onder de overkapping geplaatst zijn. Door de bouw van het perron met overkapping, wordt dat geluid versterkt en krijgen wij het voor onze kiezen; het wordt nergens gedempt”, aldus Loos.

Hij heeft ook klachten over de verlichting van het station. “Die staat het grootste deel van de dag volop aan en schijnt in de woonkamers van het appartementengebouw. Er zijn zelfs bewoners die hun woonkamer om hebben gegooid om niet in het felle licht te hoeven kijken.”

Dezelfde geluiden komen van de andere bewoners. Ze kunnen nergens een verantwoordelijke vinden, een manager van het station is nergens te bekennen. ProRail verstopt zich achter het feit dat ze weinig kunnen met station Zandvoort aan zee omdat het een rijksmonument is. De NS is niet te bereiken. “Dus het geluid en het licht zullen vooralsnog voor overlast blijven zorgen. Toch hopen we dat onze klachten eens serieus genomen gaan worden, want het woongenot is er niet beter op geworden zo.”

Deel dit: