15 september 2021

Van rolcontainer naar 3D-geprinte plantenbak

Vanwege het project Duurzaam Afvalbeheer, waarbij inwoners meer afval zijn gaan scheiden, zijn er veel containers ingeleverd. Spaarnelanden ging op zoek naar een manier om deze rolcontainers te gaan hergebruiken en kwam uit bij het bedrijf 3D Makers Zone. Samen werd een manier gevonden om met een 3D printer er duurzaam meubilair van te printen. Het is voor de eerste keer in Nederland dat dit is gelukt.

In juni 2020 ging het project Duurzaam Afvalbeheer van start. Afgelopen jaar werden onder andere papiercontainers omgeruild voor duocontainers, zodat inwoners papier én plastic kunnen scheiden aan huis. Christian Geertsma, teamleider beheer openbare ruimte bij Spaarnelanden, wilde de oude rolcontainers graag hergebruiken en kwam op het idee om er duurzaam meubilair van te maken.

Zij zocht contact met het bedrijf 3D Makers Zone en zij waren enorm enthousiast over het idee. Zij printen met een grote robotarm vaker grote objecten gemaakt van gerecyclede kunststoffen. Samen met Spaarnelanden besloten zij het project te koppelen aan Jasper Dol. Hij is student ‘Engineering Product Ontwerpen’ aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft van dit circulaire project zijn afstudeerstage gemaakt bij 3D Makers Zone.

Van idee naar plantenbak

Tijdens het proces hielden Christian en Jasper nauw contact en bleek het een flinke uitdaging om van een rolcontainer een nieuw product te printen. Rolcontainers zijn gemaakt van HDPE kunststof. HDPE kunststof is normaal gesproken al lastig om mee te 3D-printen vanwege de zogenaamde ‘thermische eigenschappen’ van het materiaal. Echter is het printen met gerecyclede rolcontainers een nog grotere uitdaging omdat hergebruikt materiaal in kwaliteit achteruitgaat. Na aardig wat onderzoek en flink doorzetten is het uiteindelijk gelukt om de eerste duurzame plantenbak te printen van het materiaal van oude rolcontainers. Het is voor het eerst dat in Nederland zulke grote 3D-geprinte designobjecten zijn gemaakt van gerecyclede rolcontainers. Een zeer geslaagd experiment dus.

Spaarnelanden is ontzettend trots op dit unieke resultaat en zou het fantastisch vinden als er in de toekomst vaker duurzaam meubilair gemaakt wordt van ingezamelde containers. Bovendien kunnen de 3D-geprinte objecten altijd opnieuw gerecycled worden om er ander meubilair van te printen. Zo is Zandvoort op weg naar een steeds duurzamere leefomgeving.

Deel dit: