8 april 2021

Vaccinatiebus niet voor iedereen toegankelijk

De vaccinatie-unit op locatie Tolweg blijkt niet toegankelijk voor bezoekers die slecht ter been zijn. Dat merkte een Zandvoortse afgelopen weekend toen ze in haar scootmobiel haar eerste vaccinatie ging halen. Het was voor haar onmogelijk om de trap naar de ingang van de bus op te komen.

Het is eigenlijk een treurig verhaal. De dame in kwestie, ze wil niet met haar naam in de krant, was zielsgelukkig toen ze een oproep kreeg voor haar vaccinatie, in Zandvoort nog wel! Ze is zelf voor haar vervoer afhankelijk van een scootmobiel en kan niet zelfstandig een trap op komen. Eenmaal aangekomen bij de mobiele vaccinatie-unit bleek dat ze niet naar binnen kon omdat ze, zelfs met hulp, de trap niet op kwam. De afspraak afzeggen wilde ze absoluut niet omdat ze dan niet wist wanneer ze wel gevaccineerd zou kunnen worden. Ze besloot in overleg met de aanwezige arts buiten in de kou te blijven wachten tot ze aan de beurt was.

De enige oplossing was dat ze buiten op de parkeerplaats gevaccineerd zou kunnen worden. “In de ijzige storm, jas half uit, schouder bloot. En na de prik nog 15 minuten wachten om te zien of er geen reactie kwam. Een tent om te schuilen stond er niet. Ik was koud tot op het bot”, vertelt ze. In een reactie meldde de GGD dat de tent, die normaal gesproken naast de mobiele unit staat om de gevaccineerden 15 minuten te laten wachten om te kijken of er geen reactie komt, was weggehaald vanwege de harde wind.

Speciale rolstoel

Op de locatie is een speciale rolstoel met traplift aanwezig voor inwoners die niet zelfstandig de trap op kunnen. “In dit specifieke geval bleek het niet mogelijk om hier gebruik van te maken. De arts heeft vervolgens in overleg met deze inwoner een uitzondering gemaakt en haar buiten de locatie gevaccineerd”, aldus de woordvoerder van de GGD, die verzoekt dat inwoners die er moeite mee hebben om zichzelf naar een vaccinatielocatie te begeven en niet mobiel zijn, nog even te wachten en een uitnodiging van de huisarts af te wachten.

Deel dit: