12 november 2021

Veiling Zandvoort-aquarellen van Herman Moerkerk

Er worden niet zoveel kunstwerken aangeboden die over Zandvoort gaan. Vandaar is het bijzonder dat op 25 november bij Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem een unieke serie aquarellen van Herman Moerkerk geveild wordt. De serie, met de titel ‘Zandvoort’ bestaat uit 135 aquarellen met rake, opvallende karikaturen van bezoekers, badgasten en bewoners van de badplaats, vaak met humoristische bijschriften.

Herman Moerkerk (1879-1949) was een in Den Bosch geboren kunstschilder en illustrator. Hij ontwikkelde zich als zelfstandig kunstenaar. Rond 1910 was hij al vrij bekend als tekenaar, vooral om zijn karikaturen. In 1918 vestigde hij zich met zijn gezin in Haarlem en tot 1940 werkte hij bij uitgeverij De Spaarnestad, onder andere als medewerker van De Katholieke Illustratie. Daarnaast illustreerde hij voor het dagblad De Tijd.

Moerkerk was heel veelzijdig. Zo ontwierp hij bijvoorbeeld ook boekbanden, boekomslagen en affiches, schreef hij kinderboeken en hij was actief als regisseur bij een Haarlemse toneelvereniging.

Een deel van de tekeningen die onder de hamer komen werd in 1979 getoond in een tentoonstelling van Herman Moerkerk in Museum Slager in Den Bosch. De serie ‘Zandvoort’ wordt als geheel verkocht en is getaxeerd op 10.000 tot

15.000 euro.

Deel dit: