10 juni 2021

Tijdelijke zomerparkeerregeling voorlopig nog zeer onduidelijk

In slechts twee maanden tijd is een tijdelijke zomerparkeerregeling door de gemeente uitgerold waar bijna 4.500 adressen in Zandvoort bij betrokken zijn. Deze enorme opgave brengt de nodige vragen en opmerkingen met zich mee.

Alle ervaringen die de gemeente opdoet met de tijdelijke zomerregeling worden meegenomen bij de uitwerking van een digitaal en uniform fiscaal parkeerbeleid voor heel Zandvoort. Het op 1 juni ingevoerde tijdelijke beleid geldt dus als opmaat voor het nieuwe beleid dat volgend jaar moet worden ingevoerd.

Sociale media

Diverse sociale media ontploffen bijna van de op- en aanmerkingen over het tijdelijke zomerparkeren. De meeste klachten gaan over de digitale invoering. Niet iedereen is in het bezit van een computer en/of smartphone of kan met internet overweg. Een persoonlijke hulpdesk voor parkeeraanvragen zou mogelijk een oplossing zijn.

Door het digitale systeem en het niet plaatsen van duidelijke borden is de verwarring des te groter (“ik heb betaald maar krijg geen vignet”) en ook het systeem met de bezoekerspas met digitaal aanmelden is een groot obstakel (“mijn moeder van 91 krijgt mantelzorg maar heeft geen mobiel?”). Bellen met het opgegeven telefoonnummer is geen oplossing, zo blijkt uit de reacties op sociale media.

Verder zijn er vragen over geparkeerde auto’s van hotels en pensions die in het bezit zijn van een toeristenvergunning. Dat probleem is kennelijk niet helder. Bij navraag blijkt dat de verhuuraccommodatie ingeschreven moet staan bij de Kamer van Koophandel om in aanmerking te komen voor een toeristenvergunning.

Blauwe zones

Het aanbrengen van blauwe zones is inmiddels geregeld. Zo zijn er inmiddels blauwe zones aangebracht bij de parkeerplaats Vomar, het gezondheidscentrum in de Thomsonstraat, de sportvelden in Duintjesveld en bij de manege/volkstuinencomplex in Noord. Ook komt er een blauwe zone bij de Wattstraat. In Zandvoort Zuid wordt de bestaande blauwe zone bij het wooncentrum Kostverloren (Burgemeester Nawijnlaan) uitgebreid. Iedereen kan hier zonder parkeervergunning maar wel met parkeerschijf twee uur met zijn auto staan.

Komende tijd zullen de handhavers eerst nog waarschuwingen uitdelen om mensen te wijzen op de zomerregeling. Deze waarschuwingen lijken op een bon, maar zijn het niet. Mensen die een waarschuwing hebben gehad, kunnen na een redelijke termijn waarin zij een parkeervergunning hadden kunnen aanvragen, wel een boete krijgen.

Met het instellen van de tijdelijke zomerregeling kan nergens meer in Zandvoort zonder parkeervergunning of betaling worden geparkeerd. Dit betekent dat er nauwelijks uitwijkmogelijkheden zijn voor mensen die niet in aanmerking komen voor een parkeervergunning ook daar zal goed naar gekeken moeten worden.  

Evaluatie

Bij elk nieuw systeem zijn er problemen, maar de vraag rijst of dit parkeersysteem niet te snel is ingevoerd. Een goed doordacht en duidelijk plan valt en staat met een goede communicatie naar de gebruikers toe. Na de zomer (1 oktober) komt er een evaluatie. De uitkomst daarvan zal belangrijk worden bij de uitwerking van een digitaal en uniform fiscaal parkeerregime voor heel Zandvoort en Bentveld dat in 2022 wordt ingevoerd.

Deel dit: