6 augustus 2021

Team Handhaving belangrijk voor Zandvoort

De afdeling Handhaving van de gemeente Zandvoort wordt op mooie dagen en tijdens het weekend van de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix bijgestaan door een aantal externe handhavingsbedrijven en -teams. Ook het nieuwe vierwiel aangedreven voertuig, de nieuwe strandauto, zal dan volop gebruikt gaan worden.

Dat moet ook wel. Hoewel bezoekers van de Grand Prix niet met hun auto’s Zandvoort in mogen, heeft organisator DGP de nodige gasten en Vips uitgenodigd die wel allemaal dagelijks hun auto bij het circuit mogen parkeren. Bij het wel of niet doorlaten van deze groep is een belangrijke taak weggelegd voor de afdeling Handhaving.

Maar Handhaving gaat niet alleen over parkeren. Handhaving is veel breder en omsluit zowel de lokale regelgeving als de landelijke wetgeving. Dat blijkt uit een gesprek dat de Zandvoortse Courant had met burgemeester David Moolenburgh, als portefeuillehouder ‘Veiligheid en Openbare Orde’ en Nico Kops, de coördinator van de afdeling Handhaving.

“We hebben ondersteuning van de stichting All Traffic Care (ATC). Zij zijn onze ogen en oren. Hun teams kunnen we bijvoorbeeld inzetten om fietsers van de boulevards te weren. Dan hebben we nog zogeheten ‘sus-teams’ die, zoals de naam al doet vermoeden, escalatie moeten voorkomen. Zodra die ingezet worden, is er echt wel wat aan de hand. Dan komen wij als Handhaving vaak ook ter plaatse. En mocht het echt uit de hand lopen, dan hebben we altijd nog een zeer kort lijntje met de politie”, aldus Nico Kops.

Handhaving is in feite een verlengstuk van de politie, al heeft de politie veel meer mogelijkheden om gezag uit te oefenen. Grofweg gaat de politie over orde en veiligheid in het openbaar terrein en de handhavers over Handhaving van de regelgeving in het openbaar terrein.

De meldkamer van Handhaving is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 23.00 uur en op zondag van 13.00 tot 21.15 uur via 023-5114950. Buiten deze tijden kan contact worden gezocht met de politie.

Taakomschrijving Handhaving

Handhavers van de gemeente werken aan de leefbaarheid en veiligheid van en in het hele dorp. Zij treden onder andere op tegen parkeeroverlast, afval op straat, overlast van jeugd, hondenpoep, fietswrakken of fout gestalde fietsen, horecaoverlast en overlast van rijdend verkeer zoals fietsers en brommers in een voetgangersgebied. Zij handhaven de gemeenteregels. Deze regels staan in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

Handhavers controleren ook het vuilnis op straat

Pilot met korte wapenstok

Daarnaast handhaven ze de landelijke Wegenverkeerswet en Drank en Horecawet. Alle handhavers zijn buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Zij mogen dus een bekeuring uitschrijven en als het nodig is geweld en handboeien gebruiken. Sinds kort zijn de Zandvoortse handhavers tevens uitgerust met een korte wapenstok. Zandvoort doet mee met een landelijke pilot.

Zandvoort en Haarlem hebben één team handhavers maar als een handhaver dienst heeft in Haarlem, mag dat alleen maar zonder wapenstok en als hij of zij dienst heeft in Zandvoort met. Overigens wordt de wapenstok zichtbaar gedragen: die hangt aan de riem. De handhavers zijn er mee getraind.

Terreinwagen op strand

In Zandvoort heeft de afdeling Handhaving sinds kort de beschikking over een terreinwagen. Ook de APV-regels voor het strand en de duinen moeten gehandhaafd worden en daar wordt deze wagen voor ingezet. “Vorig jaar bleek, met name tijdens de drukte in het hoogseizoen, dat het een gemis was dat de boa’s geen vervoersmiddel hadden op het strand. De handhavers waren aangewezen op de strandpolitie of konden meerijden met de reddingsbrigade. Nu kunnen ze zelf, wanneer zij willen en nodig zijn, het strand op gaan”, vertelt Moolenburgh die zich hard heeft gemaakt voor deze terreinwagen.

Handhaver word je niet zomaar. Daar is een 3-jarige Mbo-opleiding voor nodig en met ieder jaar een verplichte bijscholing. Verder moet een handhaver een ‘vlotte babbel’ hebben en moet hij/zij goed kunnen incasseren, want verbaal krijgen ze nog wel eens wat te verwerken.

Al zal misschien niet iedereen het daar mee eens zijn: Zandvoort kan niet zonder Handhaving. Burgemeester Moolenburgh is dan ook blij dat deze afdeling goed functioneert.

Deel dit: