20 juni 2021

Studenten willen veel meer kleur in ‘grauwe’ Entree van Zandvoort

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben hun visie op het inrichten van de Entree van Zandvoort gepresenteerd. De gemeente Zandvoort had een opdracht daartoe gegeven en de resultaten werden op maandag 14 juni getoond aan een afvaardiging van de gemeente. De uitwerkingen waren heel divers maar het oordeel over Zandvoort was heel eensluidend: “Zandvoort is grauw en we willen kleur brengen.”

Vijftig studenten van de opleiding Creative Business kregen de opdracht om een plan te ontwikkeling voor het gebied ‘Entree van Zandvoort’. In 10 groepjes van vijf presenteerden zij hun idee aan de hand van drie posters, een maquette en een businessplan. Zoals een van de docenten zei: “We begonnen met niets, alleen maar wat wit papier.”

Voorafgaand aan de presentatie stonden de 10 projecten uitgestald. Een ding was al snel duidelijk: ze willen allemaal verandering brengen aan de grauwheid van Zandvoort. De projecten waren vooral heel kleurrijk en wezen direct of indirect naar verre en beroemde stranden of tropische plaatsen. Toch kwamen de tien groepjes met 10 totaal verschillende ideeën. Dat was wat deze presentatie zo interessant maakte.

De aanwezige burgemeester David Moolenburgh en wethouder Ellen Verheij (o.a. Toerisme en Economie) waren vol lof en helemaal gemotiveerd en geïnspireerd om met alle suggesties aan de slag te gaan. Ook projectleider Patrick Folmer van het te ontwikkelen gebied was geïnspireerd geraakt door alle ideeën.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de tien gepresenteerde projecten. De gemeente is zeer benieuwd naar uw mening over deze presentaties. Zijn er zaken die u interessant vindt en graag terugziet in de nieuwe inrichting? Of zijn er andere zaken die u wilt inbrengen? Stuur dan een mail naar de projectmanager via entree@zandvoort.nl.

Project 1: Zandvoort goes Miami

Met Zandvoort goes Miami wil projectgroep 1 een link leggen met de boulevards van Miami, de mondaine badplaats in Florida VS. Ze willen de muren gebruiken voor kunstwerken van Zandvoortse kunstenaars. Zij willen vooral dat Zandvoort kleurrijker wordt.

Project 1 Zandvoort goes Miami

Project 2: Urban Reef

Deze projectgroep ziet er veel in om de ruimte te gaan gebruiken als een Urban Reef, een Stedelijk Rif. Een ruimte met veel kleuren en organische vormen. Ze willen Zandvoort en de gasten bewust maken van de zegeningen van een levend koraalrif.

Project 2 Urban Reef

Project 3: Het Eeuwige Park

Projectgroep 3 zien de verbinding tussen Stationsplein en het Palacegebied als een verhoogde golf. Het verkeer dat de verbinding kruist op de brug. Engelbertsstraat zou iets de diepte in moeten zodat het onder de ‘golf’ door kan. En omdat er in het zoute klimaat van Zandvoort moeilijk bomen groeien, willen ze die van roestvast staal (RvS) maken.

Project 3 Het Eeuwige Park

Project 4: Museale entree

Projectgroep 4 opteert voor een museale entree van Zandvoort. Het gebied komt vol met kunst rondom een reusachtig kunstwerk. Het zou educatief moeten worden. ook hier zijn kleuren heel belangrijk.

Project 4 Museale entree

Project 5: Zandvoort Experience for Everyone

Projectgroep 5 wil samenwerken met Zandvoortse ondernemers en zo een sfeer creëren die iedereen aanstaat. Er moet veel ‘glow in the dark’-objecten komen, die uiteraard vooral in de avonduren aan zullen spreken. De objecten zullen door middel van een openlucht route te bezichtigen zijn.

Project 5 Zandvoort Experience for Everyone

Project 6: Expeditie Zandvoort

Expeditie Zandvoort is vooral bedoeld om jong en ‘oud’ te verbinden. Dit kan door middel van sport en er is dan ook een multifunctioneel sportveld gepland. Dat is voor de teamsporten. Ook is er een route voor individuele sporters, zeg maar de ‘bodybuilders’. Er zal veel materiaal om te sporten aanwezig zijn.

Project 6 Expeditie Zandvoort

Project 7: Interactief Zandvoort

Interactief Zandvoort zal de bezoeker laten nadenken over een aantal zaken. Een daarvan is ‘zorg zelf voor de planeet’. De tweede ‘zorgen voor je lichaam’ en de derde ‘zorgen voor de geest’. Via een te bewandelen weg ga je steeds meer nadenken en kom je uiteindelijk uit bij de zorg voor de geest.

Project 7 Interactief Zandvoort

Project 8: Greetings from Zandvoort

De projectgroep die Greetings from Zandvoort presenteerde had een enquête onder de bevolking gehouden. Daar kwam uit dat het Zandvoort vooral aan kleur ontbrak. Zij willen door middel van kleur Zandvoort voor de gasten veel aantrekkelijker maken en de Zandvoortse bewoners meer kennis laten maken met de bezoeker.

Project 8 Greetings from Zandvoort

Project 9: Zandvoort goes Venice

Deze projectgroep wil een link  leggen tussen Zandvoort en Venice Beach, een van de bekendste stranden van de Verenigde Staten in Los Angeles. Venice is bekend om zijn bohemienatmosfeer en is een bruisende badplaats. De Venice Boardwalk is de plek waar vrije geesten zich thuis voelen tussen aparte winkeltjes, straatartiesten en kleurrijke straatkunst. Zij zien Zandvoort zich die richting op ontwikkelen.

Project 9 Zandvoort goes Venice

Project 10: Sisi

Het is misschien al tientallen keren uitgemolken, maar projectgroep 10 haalt keizerin Sisi van stal. Ze willen dat er veel aandacht komt voor keizerin Elisabeth de Tweede van Oostenrijk en dan vooral voor de grandeur die mede dankzij Sisi is ontstaan. Die grandeur zouden de studenten weer graag in Zandvoort terug zien.

Project 10 Sisi

De gemeente is zeer benieuwd naar uw mening over deze presentaties. Zijn er zaken die u interessant vindt en graag terugziet in de nieuwe inrichting? Of zijn er andere zaken die u wilt inbrengen? Stuur dan een mail naar de projectmanager via entree@zandvoort.nl.

Deel dit: