14 april 2021

Studenten buigen zich over de Entree Zandvoort

Ruim vijftig studenten van de opleiding Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaan nadenken over het verbeteren van de kwaliteit van de Entree Zandvoort. Daarbij gaat het om tijdelijke maatregelen in afwachting van de definitieve herinrichting van het Palace-gebied.

De samenwerking met de HvA kwam tot stand na bemiddeling van burgemeester David Moolenburgh en wordt begeleid door de docenten van de studierichting ‘Creatie en Beeldtaal’ Gerard Veldman en Ron van der Wal van de HvA. “Het was de bedoeling dat we rond deze tijd in het kader van het vak Art-Direction een studiereis naar Berlijn zouden maken. In opdracht van het stadsbestuur zouden de studenten daar creatieve concepten ontwikkelen om de stad Berlijn positief en eigentijds onder de aandacht te brengen. Vanwege corona ging dat niet door. Ik ken David Moolenburgh en toen heb ik bij hem een balletje opgegooid dat inmiddels is gaan rollen. We zijn erg blij dat Zandvoort deze opdracht als alternatief beschikbaar wil stellen”, aldus Veldman.

Toch een soort visitekaartje…

Burgemeester Moolenburgh: “Toen Gerard Veldman mij benaderde heb ik overlegd binnen de gemeente en toen kwamen we al snel uit op de Entree Zandvoort. Nu de slurf van het Palace Hotel is gesloopt en de sloop van de passagepanden ophanden is, zal er iets moeten gebeuren aan de uitstraling om de Entree enig cachet te geven. De route van het station naar het strand is toch een soort visitekaartje… Dan is het dus prima als studenten, die vakmatig in uitstraling zijn gespecialiseerd, zich daarin willen verdiepen. Binnenkort zal ik met wethouder Verheij via een livestream de studenten verwelkomen en instrueren. Het is voor alle partijen een positieve samenwerking en ik ben erg benieuwd wat het op gaat leveren.”

De studenten zullen opereren in kleine groepjes van maximaal vijf personen en hebben een grote mate van vrijheid in de manier waarop zij de opdracht invullen. Wekelijks krijgen zij klassikaal begeleiding van hun docenten. Ook krijgen ze de beschikking over relevante informatie zoals studies en visies uit het verleden. “Het project heeft een experimenteel karakter, maar dat wil zeker niet zeggen dat we niets van de studenten mogen verwachten. Ze zitten allemaal in hun derde of vierde jaar, hebben al een stage achter de rug en zouden conceptueel moeten kunnen denken”, besluit Veldman optimistisch. Hoe, waar en wanneer de resultaten worden gepresenteerd, is nog niet bekend.

Cosmetische maatregelen

De sloop van de slurf van het Palace Hotel nadert inmiddels zijn voltooiing en zal geheel binnen de planning op vrijdag 23 april zijn afgerond. De gemeente heeft los van het hierboven beschreven initiatief cosmetische maatregelen voor het Palace-gebied aangekondigd. Hilly Jansen is verantwoordelijk voor de tijdelijke maatregelen op en rond de middenboulevard, zoals de zomerkiosken en de hangmeubelen op het Fenemaplein, en zij coördineert in overleg met dorpsgenoten de plannen voor het opfrissen van het voormalige Dolfirama: “De muren worden opnieuw geschilderd en er komen fotopanelen rond het thema ‘Zandvoort Beach for Sports’. Denk daarbij vooral aan water- en autosporten”, aldus Jansen.

Piet Bom

Deel dit: