10 april 2021

Strand bezaait met zeesterren en krabben

Vandaag lagen er weer eens heel veel zeesterren, krabben en visjes op het strand. De zeedieren waren aangespoeld, iets wat niet zo heel vaak voorkomt in Zandvoort.

Na de storm van vorige week zijn er veel zeesterren op het strand aangespoeld. Behalve zeesterren lagen er ook veel (grote) krabben en vissen in de branding. Een bijzonder tafereel dat veelvuldig werd gedeeld op de sociale media.

Onder normale condities zijn deze zeedieren niet zo massaal op het strand te vinden. Alleen wanneer stormwinden de zeesterren weten los te rukken van de zeebodem, drijven ze gedurende een zekere tijd min of meer weerloos rond. Als de stroming met een onderstroom naar het strand toe is, dat is veelal bij aflandige wind het geval, dan is dat ongelukkig voor de zeesterren want dan eindigt de reis op het droge.

De meeste strandingen van zeesterren vinden in de winter plaats. Waarschijnlijk komt dat mede door de lage temperatuur van het zeewater. Voor vogels zijn de zeesterren een heerlijk feestmaaltje. Het was vandaag dus ook extra druk met meeuwen op het strand!

Zeester bewaren?

Dat kan, het is niet verboden om een zeester mee te nemen. Maak de ster eerst goed schoon en stop het vervolgens in een badje met alcohol. En heel belangrijk: droog de zeester daarna buiten!

Deel dit: