30 november 2020

Stichting De Noordzee viert 40-jarig jubileum met Noordzeebanket

Ter ere van haar 40-jarig bestaan introduceert Stichting De Noordzee het Noordzeebanket. Met dit banket, een variant op het bekende chocolade zeebanket, wordt aandacht gevraagd voor de minder smakelijke kant van de Noordzee.

Met deze campagne wordt niet alleen aandacht maar ook actie gevraagd voor een gezonde toekomst van de Noordzee, waar de stichting zich dagelijks hard voor maakt. Het Noordzeebanket wordt vandaag tijdens een rondreis langs de Noordzeekust aangeboden aan onder andere een reddingszwemmer, een strandjutter en aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Grootste natuurgebied van Nederland
De Noordzee is het grootste natuurgebied van Nederland, met een rijk zeeleven en prachtige onderwaternatuur. Maar de zee wordt ook bedreigd door verkeerd gebruik, gebrek aan samenwerking, vervuiling en klimaatverandering. Zo is slechts 0.3% van de Noordzeebodem echt beschermd, warmt de Noordzee veel sneller op dan andere zeeën en liggen er 339 stukjes afval op 100 meter strand. Met het Noordzeebanket zet Stichting De Noordzee deze problemen op de kaart én draagt ze oplossingen aan.

Uitdagingen van de Noordzee
Het Noordzeebanket is een variatie op het alom bekende zeevruchtenbanket van chocolade en bestaat uit vier opmerkelijke iconen: een gebroken schelp, plastic flesje, containerschip en meeuw. De gebroken schelp symboliseert het onderwaterleven dat bedreigd wordt. Het plastic flesje staat voor al het afval dat in de Noordzee terechtkomt. Het containerschip symboliseert de zeevaart, die de onderwaternatuur verstoort. Tot slot staat de meeuw voor een mooie toekomst voor al het zeeleven, waarbij menselijk gebruik en de natuur met elkaar in balans zijn.

De stichting roept op aangewezen natuurgebieden daadwerkelijk te beschermen, windparken natuurinclusief te bouwen en statiegeld op blikjes in te voeren.

Het Noordzeebanket is in beperkte oplage verkrijgbaar op noordzee.nl/noordzeebanket.

Deel dit: