18 november 2020

Sportschool Kenamju gaat verdwijnen uit Zandvoort

Kenamju Zandvoort gaat ophouden te bestaan. Eigenaar Cor van der Geest en bedrijfsleider Marcel van Rhee hebben besloten om binnenkort de stekker eruit te trekken. De sportschool zal niet op stel en sprong verdwijnen. Vanaf januari 2021 gaat Van Rhee nog in sterk ingekrompen vorm door maar uiteindelijk zal de sportschool geheel verdwijnen en plaats maken voor woningbouw.

De sportschool, die meer dan 25 jaar onder deze naam bestond, is de dupe geworden van verminderde belangstelling in verband met de coronacrisis maar ook de bouwkundige staat van het pand heeft een duit in het zakje gedaan.

De Zandvoortse judoka Wim Buchel opende in 1968 zijn judoschool in het pand aan de A.J. van der Moolenstraat en in 1995 verkocht hij zijn inmiddels tot volwaardige sportschool gegroeide bedrijf aan Cor van der Geest, de grote man achter Kenamju in Haarlem; Marcel van Rhee werd bedrijfsleider en is dat nog steeds. Kenamju Zandvoort kreeg meer en meer bekendheid en menig Zandvoorter heeft daar de grondbeginselen van de edele judosport, maar ook andere Aziatische vechtsporten geleerd. Vanuit het Zandvoortse filiaal is een groot aantal talenten voortbracht die bij de wedstrijdafdeling in Haarlem gingen trainen, met meerdere Nederlandse kampioenen als gevolg.

Vanaf januari gaat Van Rhee alleen verder, waardoor de meeste groepslessen zullen komen te vervallen. Alleen de groepslessen die door hemzelf gegeven worden zullen nog doorgaan. De fitness ruimte blijft op beperkte tijden geopend voor vrij fitness en ook judo- en jiujitsu lessen voor de jeugd gaan door. Momenteel is Kenamju in gesprek met de gemeente om de judolessen en mogelijk een aantal andere lessen na de sluiting op een andere locatie voort te zetten. De gemeente heeft aangegeven zich hiervoor in te willen zetten en er wordt gezamenlijk naar een geschikte locatie gezocht.

Uiteindelijk zal het einde oefening worden voor de sportschool. Het gebouw wordt op den duur gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Dat zal naar verwachting nog zeker een jaar duren.

Deel dit: