11 februari 2021

Sportieve ideeën voor Coronaherstelfonds

Zandvoorter Johan van Marle zet zich graag in voor (bijna) alles wat met sport te maken heeft. Als raadslid voor D66 heeft hij onlangs een plan ingediend voor het inzetten van het Corona Herstelfonds en het zal niemand verbazen dat hij daarin met ideeën komt voor (meer) buitensport.

Het Coronaherstelplan bevat enerzijds maatregelen die tot doel hebben om de korte termijn gevolgen van de coronacrisis te herstellen. Anderzijds worden er voorstellen gedaan om met incidentele investeringen structurele verbeteringen te creëren. “Dat laatste gaat onder andere over sport en sportvoorzieningen en daar wil ik graag extra aandacht voor”, begint Van Marle.

“Wij willen sterker uit de crisis komen, luidt de stelling in het Corona Herstelfonds. Dat is een mooie volzin maar wat betekent dat dan voor Zandvoort? Mijn antwoord daarop is: een leven lang bewegen, buiten in de openbare ruimte, zonder lid te worden van verenigingen en verplichtingen. Ik wil graag nieuwe sporten in Zandvoort introduceren, voor jong en oud. Want sport zorgt voor samen plezier, voor ontwikkeling en integratie”, is zijn credo.

In het herstelplan presenteert Van Marle voorstellen voor mobiele basketbaltorens, een pumptrack (voor crossfietsen) en Padel-banen (variant op tennis). “Wat ons betreft gaan die er komen. Pumptrack en Padel-banen zijn voor velen misschien nog onbekend, maar voor de jeugd niet”, gaat hij verder, “via Instagram heb ik een klein onderzoek binnen Zandvoort gedaan en dat heeft 660 ‘likes’ gekregen. Dat wil zeggen dat 660 voornamelijk jonge Zandvoorters het met mij eens zijn.”

Pumptrack is minder bekend in Nederland. Van Marle: “Het komt over uit Colorado (Verenigde Staten). Het is een circuit van rollende, hellende (kom)bochten en technische obstakels die zijn ontworpen om volledig te worden bereden door rijders die ‘pumpen’(pompen). Het was oorspronkelijk ontworpen voor de mountainbikes en BMX fietsen en wordt nu, vanwege betonnen constructies, ook gebruikt door skateboards en is ook nog eens toegankelijk voor rolstoelen. Pumptracks zijn relatief eenvoudig te gebruiken en goedkoop om te bouwen, en zijn geschikt voor een breed scala aan vaardigheidsniveaus van berijders.”

Padel is een mix van tennis, squash en tafeltennis en wordt op speciale banen gespeeld. Deze racketsport groeit de laatste jaren zeer snel in Nederland en wordt door tennissers beoefend maar zeker ook door andere sportievelingen.

Basketbal is een bekende sport, maar het is wellicht minder bekend dat het ook een heerlijke buitensport kan zijn. Basketbaltorens kunnen in de openbare ruimte worden geplaatst, bijvoorbeeld op het Badhuisplein, op een van de boulevards of in Nieuw Noord. De kosten daarvoor zijn circa € 20.000 en zouden uit het fonds betaald kunnen worden.

Van Marle heeft namens D66 zijn plan ingediend bij het college. Komende dinsdag 16 februari zullen alle ideeën voor het Corona Herstelfonds in de gemeenteraad worden behandeld.

Joop van Nes jr

Deel dit: