9 juni 2022

Sportief, maar ongemotoriseerd weekend op en rond het circuit

Komend weekend staan er maar liefst drie serieuze sportieve evenementen gepland op het circuit; de 3, 6 en 24 uurs race van Cycling Zandvoort, de NL Gravel Series en de Dutch Triathlon Series (DTS) Grand Prix Zandvoort. Het belooft mooi weer te worden en dat is goed nieuws voor zowel deelnemers als toeschouwers.

Zaterdag om 15.30 uur begint Cycling Zandvoort met de gelegenheid voor dorpsgenoten om een rondje over het circuit te fietsen. Aanmelden vooraf  is niet nodig; verzamelen om 15.15 uur bij het tunneltje naar de pitboxen. Om 16.00 uur is er de start van de 3, 6 en 24 uurs races in diverse categorieën. Om 19.00 uur is er de finish van de 3 uurs race en om 22.00 uur die van de 6 uurs race. De finish van de 24 uurs race is zondag om 16.00 uur.

Zondag om 11.30 uur start de NL Gravel Series op een circa 10km lang parcours over de service weggetjes rond het circuit met de wedstrijd voor de heren. Gravelfietsen is een razendsnel groeiende discipline binnen de wielersport, waarbij gereden wordt op halfverharde wegen. In tegenstelling tot onder meer de Veluwe, Limburg en Brabant zijn de mogelijkheden voor het gravelfietsen in de Randstad beperkt. De organisatie is daarom verheugd dat er voor de gelegenheid een competitief parcours rond het circuit in Zandvoort gerealiseerd kon worden. De wedstrijden van zondag tellen mee voor het Nederlands kampioenschap. De dames starten om 15.00 uur.

Ook de DTS Grand Prix Zandvoort triathlon vindt plaats op zondag. Er staan twee afstanden op het programma; de Sprint en OD (Olympic Distance). Zwemmen in zee is 750m voor de Sprint en 1500m voor de OD. Het fietsen (20 of 40km) vindt plaats op het Formule 1 circuit tezamen met de wielrenners van Cycling Zandvoort die dan al bijna 24 uur onderweg zijn. Het hardlopen tot slot (5 of 10km) gebeurt op de paden en service-weg in de duinen rondom het circuit. Er wordt vanaf 08.30 tot 16.15 uur gestart in negen verschillende ‘waves’ met het zwemmen ter hoogte van Bernie’s Beachclub.

De triathlon in Zandvoort vond voor het eerst plaats in 2018 en staat vanwege de unieke ambiance sindsdien hoog op het verlanglijstje van veel triatleten in binnen- en buitenland. Dit jaar is er met bijna 1500 aanmeldingen een record aantal deelnemers. De Zandvoortse Triathlon is onderdeel van de Dutch Triathlon Series en wordt evenals de Spartan Race van twee weken geleden georganiseerd onder leiding van Lars Vreugdenhil door Amsterdam Sport Events.

Alle evenementen zijn voor toeschouwers gratis toegankelijk.

Deel dit: