3 november 2021

Sporten en bewegen bevordert zelfstandigheid

Niet alleen de overheid maar ook gemeente Zandvoort wil dat mensen boven een bepaalde leeftijd langer zelfstandig thuis blijven wonen. Maar hoe doe je dat zonder grote aanpassingen aan de woning? Team Sportservice organiseerde samen met de gemeente Zandvoort afgelopen zondag een gratis test gericht op dagelijkse verrichtingen die belangrijk zijn om zelfstandig te kunnen blijven.

Team Sportservice is het lokale sportloket voor de gemeente Zandvoort. Zij adviseren en begeleiden jongeren en senioren op het gebied van sport en bewegen en organiseren projecten en activiteiten in samenwerking met partners zoals sportaanbieders, scholen en Pluspunt.

Zelfstandigheid

Ondanks een vroege regenachtige zondagochtend en -middag waren 25 deelnemers naar de Korver Sporthal gekomen om een soort ‘APK test’ te gaan beleven. Ook wethouder Raymond van Haeften bracht een oriënterend bezoekje. In de grote sportzaal stonden niet alleen diverse attributen klaar maar ook een team van begeleiders, bestaande uit twee artsen en vrijwilligers. Zij hielpen de deelnemers bij het afleggen van de bewegingstest.

De attributen die klaarlagen vervingen de dagelijkse verrichtingen zoals tillen met boodschappen, traplopen, voorwerpen pakken, zitten en staan. Allemaal bewegingen die erg belangrijk zijn in het behouden van de zelfstandigheid rondom en in het huis.

Testen

Voordat een deelnemer aan de test begon werd de bloeddruk, het gewicht en de lengte opgemeten en was dit goed dan werd door de arts groen licht gegeven om aan de test mee te doen. De zeven testen waren gericht op kracht, balans, uithoudingsvermogen, conditie en ook de reactie werd gemeten door een oefening met lichtknoppen. De individuele begeleider hield de verrichtingen bij en na afloop van de test kreeg elke deelnemer direct inzicht in de eigen vaardigheden. Tot slot werden er goede adviezen gegeven of men iets kon verbeteren aan bijvoorbeeld de conditie of kracht.

Alle deelnemers, vanaf 55+ tot aan de oudste deelnemer van 90 jaar, waren enthousiast over de test van Team Sportservice. Sportcoach Duco Boukes gaf aan dat er volgend jaar een vervolg komt en ook is er een nieuwe valpreventie in aantocht. Dus wilt u langer thuis blijven wonen en veel dingen dan nog zelf kunnen blijven doen? Doe dan volgende keer gewoon mee.

Deel dit: