28 juli 2022

Spontane kledingactie voor Oekraïners

Nu de oorlog in Oekraïne veel langer duurt dan we dachten, organiseerde dorpsgenoot Frank Castien afgelopen zaterdag een gesponsorde kledingbeurs in de Protestantse kerk aan het Kerkplein. Castien zette zich in april jl. al belangeloos in door met een touringcar 80 Oekraïners uit Polen te halen. Deze vluchtelingen werden door heel Nederland geplaatst maar voornamelijk in Dordrecht.

Frank Castien bleef contact onderhouden met deze groep. Met de wisseling van de seizoenen bleek er behoefte te zijn aan andere kleding. Castien is van huis uit organisator van beroep dus organiseerde hij voor 23 vrouwen en kinderen een kledingbeurs. Door de dames Voolstra en Zonneveld was de afgelopen maanden kleding ingezameld en werd er een inventarisatie gemaakt van de maten van kleding en schoenen. De kleding werd gewassen en gestreken. Alles was van goede kwaliteit en zag er als nieuw uit.

Passen en meten

Zaterdag 23 juli was het de grote ‘pas’-dag. Het Jeugdhuis van de dorpskerk was omgetoverd tot kledingwinkel met pashokjes en passpiegels en alles hing en lag keurig op maat. De groep Oekraïners kwam vanuit Dordrecht met de trein aan en kon na een hartelijk ontvangst in groepjes de gesorteerde kleding gaan passen en aan het eind van de dag meenemen. Maar er was nog een verrassing. De vrijwilligers van de kerk, Mariette Rikken, Yvonne en Jaap Mijwaart verzorgden de inwendige mens d.m.v. een lunch. Daarna ging de groep Oekraïners ook nog gezellig naar het strand. Even weg uit het dagelijks leven; met 400 mensen in een opvangcentrum. Na een kopje soep en broodjes in de dorpskerk, net als de lunch gesponsord door Albert Heijn Zandvoort, vertrok de groep weer huiswaarts. “Het was een geweldige dag voor hen met heel veel inzet van sponsors en vrijwilligers. Iedereen bedankt die dit evenement mogelijk heeft gemaakt”, benadrukt Frank Castien.  

Dorpskerk

Dominee John Vrijhof bedankt ook organisator Frank Castien. Want nu de kerkelijke gemeenschap veroudert en zelf steeds minder in staat is dit soort zaken te organiseren, zijn zij ontzettend blij met Zandvoorters die dit soort activiteiten overnemen en de kerk weer in dienst van het dorp plaatsen. De kerk nodigt bij deze andere Zandvoorters ook uit om op deze manier van de kerk gebruik te maken. U kunt contact op nemen met ds. John Vrijhof 06-12120218.

Nel Kerkman

Deel dit: