31 mei 2022

Spartan Race lijkt vaste plek op evenementenkalender te krijgen

Afgelopen weekend vormde Zandvoort voor de tweede maal het decor voor de Spartan Race. Vanaf donderdag liep het dorp weer vol met een bont en zeer internationaal gezelschap van atletische bikkels, ruim 2.500 in totaal. Ondanks minder ideale weersomstandigheden waren de deelnemers evenals vorig jaar oktober bijzonder te spreken over het evenement.

De Spartan Race is een variant op de militaire stormbaan voor zowel recreatieve als professionele atleten. Er zijn drie afstanden. De 5 km (Sprint), 10 km (Super) of 21 km (Beast) met onderweg een fors aantal pittige hindernissen. Wie faalt, wordt apart genomen en moet dertig burpees doen. Dat is een bekende en zeer vermoeiende fitnessoefening; omhoog springen en dan opdrukken. Ook was er zondagmiddag een speciale KIDS Race. Nieuw dit jaar waren het teamonderdeel Hurricane Heat, de Night Sprint en Para Race (deelnemers met een fysieke beperking). Opmerkelijk unicum was het biertje dat de deelnemers aan de Night Sprint bij de start op het Gasthuisplein kregen aangeboden van de organisatie en het Wapen van Zandvoort.

WK in Sparta

Wereldwijd worden er jaarlijks ruim 200 Spartan Races georganiseerd met meer dan een miljoen deelnemers. De ultieme uitdaging is om alle drie de afstanden in één weekend te volbrengen. Dan heb je de felbegeerde Trifecta medaille te pakken. De top drie uit iedere leeftijdscategorie ontvangt een startbewijs voor de Europese- en/of Wereldkampioenschappen in Sparta, Griekenland.

Zandvoorters hadden de gelegenheid zich voor Spartan in te schrijven tegen sterk gereduceerd tarief en van die gelegenheid werd door ruim vijftig dorpsgenoten dankbaar gebruik gemaakt. Zo ook door fractieleider van de VVD Sven Drommel. Hij deed zondag mee aan de 10 km (Super) met onderweg 25 zware hindernissen. Hij finishte in de zeer respectabele tijd van 1 uur 18 minuten en werd daarmee knap vijfde in zijn leeftijdsgroep (van in totaal 55).

Met licht ongemak in benen en rug keek Sven de volgende ochtend voldaan terug op zijn prestatie. “Ik ben blij dat ik heb meegedaan. Die tijd viel me eigenlijk nog mee… De zwaarste en onprettigste hindernis vond ik het traject dat je met een zware zandzak door het rulle zand af moest leggen”, aldus Drommel die vol lof was over de organisatie van het evenement en vastbesloten is om volgend jaar weer mee te doen. Winnaar van het koningsnummer op zaterdag, de 21 km met 30 hindernissen (Beast) bij de elite werd de Belg Tom Vandiest en bij de dames kwam de Duitse Lena Weller het eerst over de finish. Beste Zandvoorter bij de elite-groep was Jessie Molenaar met een elfde plek.

Even slikken

Organisator Lars Vreugdenhil van Amsterdam Sport Events is uiterst tevreden over het sportieve weekend. “Ja ik heb uitsluitend positieve reacties van de deelnemers ontvangen. Die harde wind en op zondag ook regenbuien was natuurlijk niet ideaal en dat zal effect op het aantal toeschouwers hebben gehad. Zeker toen het maandag tijdens het afbreken ineens windstil was en ik die kalme zee zag liggen, moest ik even slikken…”

“We hopen volgend jaar rond deze tijd wederom een Zandvoortse editie van Spartan te kunnen organiseren. Samen met onze partners Holland Casino, Innovatiefonds en de Gemeente Zandvoort hebben we de ambitie om met het evenement door te groeien naar 5.000 deelnemers. Deze aflevering was in ieder geval weer een groot succes”, aldus Vreugdenhil die hoopt om snel met de datum voor de Spartan Race van volgend jaar naar buiten te komen. Over twee weken is hij met Amsterdam Sport Events overigens opnieuw in Zandvoort als organisator van een sportief evenement; de DTS Grand Prix Triathlon Zandvoort van zondag 12 juni op en rondom het circuit.

Deel dit: