1 november 2020

Slechtziende wil oogcafé in Zandvoort introduceren

Meer dan een kwart miljoen Nederlanders hebben een visuele beperking aan beide ogen. Vermoedelijk ruim 250 daarvan zijn woonachtig in Zandvoort, waaronder dorpsgenoot Gert van Kuijk. Als het aan hem ligt zal er, zodra de coronasituatie dat toelaat, een zogenoemd oogcafé in het dorp van start gaan.

Oogcafés zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken waar mensen met een visuele handicap in een ongedwongen sfeer ervaringen en tips uit kunnen wisselen. Ook worden er nuttige activiteiten georganiseerd, zoals lezingen waarbij door gastsprekers specifieke thema’s worden behandeld. Oogcafés zijn gevestigd in onder meer wijkcentra, maar ook in reguliere horecazaken en worden meestal geleid door een ervaringsdeskundige. Verspreid over het land bestaan er reeds enige tientallen oogcafés, maar in Zandvoort dus nog niet.

Als gevolg van de zeer zeldzame vaataandoening PXE heeft Gert van Kuijk nog slechts de beschikking over minder dan 5% van zijn gezichtsvermogen. “Daarmee ben ik officieel ‘maatschappelijk blind’. Dat is een term die vooral wordt gebruikt door verzekeraars, zorg- en uitkeringsinstanties, maar het betekent niet dat ik volledig blind ben. Vanzelfsprekend kan ik een heleboel niet, zoals autorijden en fietsen. Maar mede dankzij moderne hulpmiddelen is er gelukkig ook een heleboel wat ik nog wel kan. Zo heb ik de beschikking over een speciale digitale loep waarmee ik via de computer teksten kan onderscheiden en zelfs kan bankieren. Dat ik ooit blind heb leren typen is natuurlijk meegenomen. Ook heb ik een zogenoemde optical clearreader waarmee ik teksten kan scannen die dan worden omgezet in spraak.”

“Maar verreweg het meeste plezier heb ik van m’n webbox die ik inmiddels acht jaar gebruik. Dat is een kastje dat speciaal voor blinden en slechtzienden is ontwikkeld. Het is verbonden met het internet en door middel van vier knoppen heb ik via de speaker of draadloze koptelefoon toegang tot meer dan 80.000 verschillende luisterboeken, zo’n beetje alle kranten en tijdschriften, hoorcolleges, podcasts, honderden hoorspelen, bijna 150 radiozenders, gesproken ondertiteling voor televisie en ga maar door. Alle benodigde abonnementen zijn inclusief. Werkelijk fantastisch en de lijst met mogelijkheden groeit nog steeds. Het apparaat is menugestuurd en werkt heel intuïtief. Inmiddels heb ik er ook een voor de slaapkamer en een derde voor mijn partner Angelique is in bestelling. Aan haar ogen mankeert niets, maar ze is evengoed verslingerd geraakt aan het apparaat.”

“Omdat de webbox voor mij zo’n uitkomst is, heb ik erin toegestemd om er belangeloos ambassadeur van te worden. In de praktijk komt dat erop neer dat ik af en toe lotgenoten op bezoek krijg, aan wie ik het dan demonstreer. Dat is heel dankbaar werk. Lang niet iedereen met een visuele handicap is op de hoogte van het bestaan van de webbox. Voor mij persoonlijk is het nog meer dan een uitkomst, zeg maar levensredder… Ik zou me geen raad meer weten zonder dat ding.”

Oogcafé in Zandvoort
“Een en ander heeft me op het idee gebracht van een Zandvoorts oogcafé. Ik denk dat er een serieus tekort aan kennis bestaat over beschikbare hulpmiddelen en dat iedereen wel iets van elkaars ervaringen kan leren. Daarom wil ik in contact komen met zoveel mogelijk dorpsgenoten met een visuele handicap. In de eerste plaats is het de bedoeling om, zodra de coronasituatie dat toelaat, regelmatig onder het genot van een kopje koffie bij elkaar te komen en ervaringen en tips uit te wisselen. Daarover heb ik al afspraken kunnen maken met een geschikt etablissement. Ook hoop ik dat we als groep beter zullen worden gehoord en meer gedaan kunnen krijgen bij de gemeente. Een goed voorbeeld daarvan is Hoofddorp. Daar heeft het plaatselijke oogcafé als vereniging een heleboel voor elkaar gekregen bij het gemeentebestuur. Dus ik hoop dat we als groep gaandeweg een agenda met actiepunten kunnen ontwikkelen.”

De plannen voor een Zandvoorts oogcafé lijken bij voormalig bankier Van Kuijk in goede handen. In het verleden stond hij aan de wieg van de jaarlijkse ijsbaan op het Raadhuisplein en het Shanty & Zeeliederenfestival, hij was voorzitter van Ondernemersvereniging Zandvoort, centrummanager en hij is de eindredacteur van het programma Goedemorgen Zandvoort op de lokale zender ZFM.

Gert van Kuijk roept alle Zandvoorters met een visuele handicap op om contact met hem op te nemen. Dat kan via de mail gertvankuijk@hotmail.com of telefonisch op 06-5720 9720.

Tekst en foto: Piet Bom

Deel dit: