14 september 2022

Serieuze krachtmeting in theater De Krocht

Het waren serieuze zaken die afgelopen zaterdag voorbijkwamen in theater De Krocht. Toneelvoorstellingen en optredens van jazzmuzikanten bleven achterwege, want dit keer was de zaal het domein van deelnemers en deelneemsters van het Nederlands open kampioenschap ‘Natural Bodybuilding’ georganiseerd door de WNBF, oftewel de World Natural Bodybuilding Foundation.

Zowel heren als dames bodybuilders die een verantwoorde wijze met hun lichaam bezig zijn, namen het tegen elkaar op. Het is stelregel binnen de WNBF dat deelnemers op verantwoorde wijze hun sport bedrijven. Dat is goed te merken als iedereen zich laat zien. Geen opgeblazen lichamen of ontbrekende nekken, wat vaak een indicatie kan zijn dat iemand stimulerende middelen gebruikt. Voormalig Zandvoorter Bart Zwemmer legt uit hoe dat zit: “De organisatie controleert of de deelnemers geen stimulerende middelen gebruiken of andere middelen die funest zijn voor het lichaam.” Geheel toevallig is het overigens niet dat Zwemmer aanwezig is. Zijn vrouw Georgiana is de grote kracht binnen de Nederlandse afdeling van de WNBF die het kampioenschap organiseert.

“De meesten beginnen zo’n zes tot acht maanden van te voren met afvallen”, vertelt Bart, “daarna bouwen de sporters de spiermassa op natuurlijke wijze op. En daar komt een behoorlijke portie discipline bij kijken om een bepaald resultaat te bereiken. Niet alleen discipline speelt een belangrijke rol; de factor geduld is dat ook.”

De deelnemers en deelneemsters kregen tijdens het kampioenschap genoeg natuurlijke stimulerende middelen en dat was de positieve sfeer die in de zaal van De Krocht hing. Vooral dat was goed te merken. De deelnemers en deelneemsters leken meer met atletiek bezig dan met een bodybuildingwedstrijd.

Na een aantal podiumsessies in verschillende categorieën, bepaalde een vakjury de overall winnaars: bij de heren was dat Josua Scheuchl en bij de dames Valeria Tircavu. Als het aan Georgiana en Bart ligt, komt er in 2023 een volgende editie.

Jaap Koper

Deel dit: