21 december 2020

Scholieren maken stripboek over hun helden

Een stripboek genaamd Helden. Dat is wat scholieren uit Haarlem en Zandvoort hebben gemaakt in opdracht van het  Jeugdfonds Sport & Cultuur. De bekende Haarlemse illustrator Eric van Coolen begeleidde en beoordeelde de deelnemers. De Zandvoortse Leandra Henstra (16) was een van de winnaars.

Het kleurrijke stripboek telt 54 prachtige stripverhalen, gemaakt door scholieren over hun helden. Messi, Super Oma, huisdieren en, zeer actueel, ook thema’s als eenzaamheid en het coronavirus komen in het stripboek voorbij. De jury beoordeelde ze op kwaliteit en inzet, maar keek ook naar verhaal en humor.

Uit Zandvoort deden leerlingen mee van de Hannie Schaftschool en het Wim Gertenbach College. De 16-jarige Leandra zat op ‘de Gertenbach’ toen ze haar inzending deed. De jury zegt over haar tekening: “De strip ‘The lonely girl’ van Leandra heeft een originele vlakverdeling en is zeer goed getekend, met o.a. een mooi zelfportret. Door de beginscène in zwart/wit uit te beelden wordt The lonely girl extra sterk getypeerd. Het losse oog en de mond zijn zeer treffend getekend en het perspectief is in het oog springend. De eerste blik op het werk daagt uit tot kijken waar het over gaat. Mooi verhaal over alleen zijn en hoop zien in het gezelschap van de ander.”

Het liefst zou Jeugdfonds Sport & Cultuur zien dat alle kinderen worden gestimuleerd om te blijven tekenen of anderszins hun talent te gebruiken. Maar niet alle kinderen kunnen op cultuur- of sportlessen. Bij 1 op de 12 kinderen is daar thuis niet genoeg geld voor. Daarom betaalt het jeugdfonds het lesgeld voor kinderen en jongeren met een ZandvoortPas.

Het Helden stripboek is een belangeloze uitgave van Eric Coolen en Michaëla Bijlsma van Nieuwe Gracht Producties. Het is te bestellen via www.nieuwegrachtproducties.com. De opbrengst uit verkoop komt volledig ten goede aan Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Deel dit: