23 september 2020

Rijnland staat tijdelijk overwintering toe van strandpaviljoens 

Strandpaviljoens mogen éénmalig blijven overwinteren in het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland. Het bestuur van Rijnland geeft hiermee gehoor aan de oproep van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).  

Het verzoek is om de strandondernemers te ontzien, nu het corona beleid tot een derving van inkomsten heeft geleid. Wanneer strandpaviljoens niet hoeven te worden afgebroken, scheelt dit ondernemers veel geld. Of de paviljoens ook open gaan, is een besluit dat samen met de gemeente moet worden genomen. Rob Petersen van paviljoen Far Out geeft aan dat zij sowieso dicht gaan. “Er komt een houten frame met stalen damwanden om het paviljoen heen. Zo zijn we goed beschermd tegen vandalisme, maar ook tegen het water.”

Zandverstuiving
Joost Veer van Rijnland geeft aan wat de reden is dat de paviljoens normaal gesproken niet kunnen blijven staan: “De wind blaast zand naar de duinen, waardoor de natuurlijke kustversterking vitaal genoeg blijft om bescherming te bieden tegen de stijgende zeespiegel. Als paviljoens het hele jaar open blijven gebeurt dat onvoldoende.”

Vraag naar zand
De vraag naar zand neemt wereldwijd explosief toe. In Nederland wordt jaarlijks circa 12 miljoen kubieke meter zand toegevoegd aan de kust. “Gelukkig hebben we veel zand in de Noordzee, maar die voorraad is niet oneindig. Woestijnzand aanvoeren heeft helaas geen zin. Woestijnkorrels worden gevormd door de wind in plaats van door water. Ze zijn zo rond en glad dat ze onvoldoende hechten. We moeten dus echt zorgen dat zandkorrels terechtkomen waar ze nodig zijn”, aldus Veer.

Deel dit: