1 april 2021

Regenboogvlag herinnert aan eerste homohuwelijk

Op 1 april 2001 werd voor de eerste keer een huwelijk voltrokken tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Dat was een wereldprimeur waarmee Nederland geschiedenis schreef.

Nu, 20 jaar later, wordt bij dat memorabele moment stilgestaan door op zoveel mogelijk plekken in het land de regenboogvlag te hijsen. Gemeente Zandvoort doet mee door de vlag op het raadhuis te laten wapperen.

Op 1 april 2021 wordt gevierd dat het precies op deze dag twintig jaar geleden is dat het burgerlijk huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht werd opengesteld. Aan het openstellen van het ‘homohuwelijk’ ging een jarenlange strijd vooraf, met name de politiek was zeer verdeeld. Echter sinds het in Nederland werd toegestaan, hebben tal van andere landen het initiatief gevolgd.

Deze toekenning van gelijke rechten aan lhbti is nog lang niet voltooid. Lhbti in Nederland hebben nog regelmatig te maken met uitsluiting, geweld en discriminatie. Vandaar dat 1 april wederom aandacht wordt gevraagd voor de emancipatie van lhbti.

Deel dit: