25 februari 2020

Protestactie kon toestemming voor strandvervoer niet voorkomen

Een klein groepje actievoerders van Extinction Rebellion verstoorden dinsdagavond de vergadering van de gemeenteraad. Vlak na aanvang traden zij de zaal binnen en hielden een zogeheten ‘die-in’, midden in de overvolle raadszaal. Ondertussen werd een verklaring voorgelezen. Een verzoek van voorzitter burgemeester David Moolenburgh om hiermee te stoppen, legden de protesterende actievoerders naast zich neer, waarna de vergadering kortstondig werd geschorst.

Extinction Rebellion (XR) is een internationale beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. De beweging kenmerkt zich door het grote aantal activisten dat bereid is zich te laten arresteren of gevangen te laten zetten. Zo ver kwam het dinsdag niet.

De actievoerders kwamen naar Zandvoort om te protesteren tegen het voornemen van het Zandvoortse college om toestemming aan drie F1-teams te verlenen om tijdens het Grand Prix-weekend in mei vanaf Noordwijk, over het strand, naar het circuit te reizen. De teams, Red Bull, Scuderia Alpha Tauri (het oude Toro Rosso) en Mercedes, zouden bang zijn om in files terecht te komen of door opdringerige fans tegen gehouden te worden.

‘Terugvaloptie’
Wethouder Ellen Verheij had kenbaar gemaakt dat de Zandvoortse toestemming alleen bedoeld is als ‘terugvaloptie’. “Het college ziet het als een optie als het over de weg of door de lucht niet lukt. Het gaat over tien elektrische auto’s die in de ochtend naar Zandvoort komen en in de avond weer teruggaan naar Noordwijk. Als de optie om via een helikopter naar Zandvoort te komen wegvalt, dan kan hierop worden teruggevallen. We hebben naar alle belangen gekeken. Ook naar het belang van Noordvoort”, aldus de wethouder. Noordvoort is het nieuwe natuurreservaat dat tussen Noordwijk en Zandvoort onlangs is gecreëerd.

Dinsdagavond bleek dat de twee Red Bull teams via The Spot een vergunning te hebben aangevraagd, Mercedes niet. Het college was voornemens om de aanvraag toe te staan. Een motie van GroenLinks, medeondertekend door D66, CDA en PvdA, om het college op andere gedachten te brengen, haalde het niet. De motie werd met 10 stemmen tegen en 7 voor verworpen.

Deel dit: