3 mei 2022

Programma Nationale herdenking op 4 mei

Tijdens de Nationale Herdenking worden allen – burgers en militairen – herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.  In Zandvoort zijn er op woensdag 4 mei twee herdenkingsbijeenkomsten, bij het Joods monument en bij het herdenkingsmonument.

Bij het Joods monument aan het einde van de Dr. Joh.G. Mezgerstraat worden de vermoorde Joden herdacht. De ceremonie begint om 12.00 uur. Het programma is als volgt: een welkom door Wilma Schrama namens de organisatie, gevolgd door een toespraak van burgemeester David Moolenburgh, een gebed door de heer Rosenberg van de Joodse Gemeente Noord-Holland/Noordwest en daarna spreekt Rabbijn Smhuel Spiero.

Het Jiskor Kaddish gebed wordt gedaan door Daniël ten Brink. Na de voordracht van Djim Keur, leerling Oranje Nassauschool, zingt Daniél ten Brink het Partizanenlied. Vervolgens is er een voordracht van Valentijn Tichelaar en Josefien Spolders, leerlingen van de Mariaschool. Na de officiële bloemleggingen door prominenten en belangstellenden is er een minuut stilte. Bij het monument zijn zitplaatsen aanwezig.  

Herdenking Protestantse kerk

De speciale herdenkingsbijeenkomst in de Protestantse kerk begint om 19.00 uur. Na het welkom zingt het Zandvoort Mannenkoor, gevolgd door een toespraak van burgemeester David Moolenburgh en een samenzang. Twee leerlingen van de Oranje Nassauschool, Jade van der Meulen en Colin Nieuweboer, lezen gedichten voor. Na een lied van het Zandvoorts Mannenkoor is er een declamatie door Yvonne Bijster en vervolgens wordt gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. Bij het verlaten van de kerk bespeelt Willem Stroman het orgel. Vervolgens start om 19.30 uur de Stille tocht vanaf de Protestantse kerk naar het herdenkingsmonument aan de Linnaeusstraat.

Herdenkingsmonument

De kerkklokken luiden van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur. Vanaf 20.00 uur wordt na het signaal ‘Taptoe’ door een trompettist van Damiate twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens is er een samenzang met het Wilhelmus en Yazzlin Teyfur en Iris Laarman, leerlingen van de Nicolaasschool, dragen gedichten voor. Na de officiële bloemlegging en dankwoord van het 4 mei comité is er gelegenheid voor een rondgang om het monument en het leggen van bloemen.

Deel dit: