30 maart 2022

Pride, pride en nog eens pride?

Voor de eerste keer sinds de oprichting van de Pride at the Beach was Zandvoort gastheer voor een bijeenkomst van de Pride Business Club. In Club Nautique, waar het allereerste strandfeest onder de vlag van Pride alweer zes jaar geleden plaatsvond, kwam een groot deel van de leden van de business club bij elkaar.

Lucien Spee, directeur Pride Amsterdam en Roy Dongen, voorzitter Pride at the Beach verwelkomden de gasten met assistentie van de inmiddels vertrouwde studenten van MBO College Airport die deze keer waren voorzien van een regenboogstrik. De medewerkers van Club Nautique waren zelfs heel passend gekleed in Pride at the Beach Crew shirts.

De leden van deze Pride Business Club bespraken onder leiding van Wouter Neering o.a. de grachtenparade. Daar is een heel mooi systeem voor opgezet. Met de hoge bedragen die de bedrijven betalen om mee te varen worden vele non-profit organisaties gesponsord zodat die op hun beurt geen hoge bedragen hoeven te betalen aan Pride Amsterdam. Daarnaast is het zo dat onderdeel van het lidmaatschap is dat de bedrijven het hele jaar door op structurele wijze invulling geven aan beleid op het gebied van diversiteit en inclusie. Het mes snijdt dus niet aan twee maar zelfs aan drie kanten!

World Pride 2026?
Tijdens het evenement onthulde burgemeester David Moolenburgh het thema voor Pride 2022: My gender, my pride. Dit keer dus extra aandacht tijdens de Pride in Amsterdam én Zandvoort voor genderidentiteit en het verminderen van het hokjes denken daaromtrent. De burgemeester benadrukte dat Zandvoort graag samen met Amsterdam zich wil inspannen om World Pride 2026 naar Amsterdam en Zandvoort te halen. Dit is een veertiendaags en zeer internationaal event dat miljoenen bezoekers met zich meebrengt.

Op maandag 21 maart vond in het HDMZ Museum de jaarlijkse kick-off plaats van Pride at the Beach. Speciaal voor bedrijven, organisaties en vrijwilligers die een rol willen spelen in de eerste Pride at the Beach na de pandemie. Na een warm welkomstwoord door wethouder Raymond van Haeften werd een boeiend plan op hoofdlijnen gepresenteerd door Ronald Hueskens, de secretaris van het bestuur van de organiserende stichting LHBTi aan Zee. Verrassend was ook de uitbreiding van het aantal ambassadeurs van Pride at the Beach. André-Jan Terlouw, ook bekend als Rachèl BeauJolie, de beroemde DJ Bo Monde, kunstenaar Fred Rosenhart (aanwezig als zijn alter ego Kaiser Sissy), gezondheidsmedewerkster Els Schoonbergen, student journalistiek Jelmer Koper en de bekende fotograaf René Zuiderveld zijn de Zandvoortse Pride-ambassadeurs.

Het is duidelijk, niet alleen deze zomer zal Zandvoort weer alle kleuren van de regenboog zien maar dit zal een vast onderdeel worden van Zandvoort, als woonplaats én toeristische bestemming.

De burgemeester en Lucien Spee, directeur Pride Amsterdam onthullen het thema van 2022 | Foto: Jeroen Ploeger
Deel dit: