10 mei 2021

Piet Pankratz gaat studie-avontuur tegemoet in Armenië

De 16-jarige Piet Pankratz bewandelt een bijzondere weg waar het zijn studie betreft. Na zijn lagere schooltijd op de Hannie Schaftschool liet de jonge Piet weten een toekomst als professioneel danser te zien. Hij werd -en dat was een hele prestatie- aangenomen op de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan die droom kwam keihard een einde toen de ambitieuze Zandvoorter bij een sprong zijn voet brak. Einde danscarrière.

Niet dat hij niet meer kon dansen, maar door het ongeval had hij zo’n achterstand opgelopen ten opzichte van zijn medestudenten dat hij moest besluiten te stoppen en een andere opleiding te gaan volgen. Dat werd Hageveld in Heemstede, waar hij het vwo ging volgen. Met veel succes.

Maar Piet vindt deze studie eigenlijk te gewoon, hij mist een extra uitdaging. Toen een decaan hem wees op het bestaan van het United World College was hij overtuigd dat daar de uitdaging lag om zijn vwo voort te zetten. United World College is een wereldwijde onderwijsbeweging die mensen, landen en culturen samenbrengt met als streven een vreedzame en duurzame wereld.

Internationale opleiding

Piet: “Er zijn achttien colleges in de hele wereld. Ik ga mijn opleiding volgen in Armenië. Die duurt twee jaar en is een voortzetting van de middelbare school ofwel een internationale baccalaureaat opleiding. We zitten daar op een kostschool. In totaal zijn er 210 leerlingen, verdeeld over 85 nationaliteiten. Dat vind ik het leuke er aan. Je leert zoveel verschillende culturen kennen. We delen met vier personen een kamer. Er zijn nog twee Nederlanders die ik inmiddels online heb gesproken; ik hoop ze in Armenië beter te leren kennen.”

Om in aanmerking te komen voor deze opleiding moest Piet een aantal zware testen ondergaan, want ze moeten er zeker van zijn dat je het aankan en dat je niet al naar een paar maanden naar huis wilt. De opleiding kost maar liefst € 40.000 per jaar. Piet: “Mijn ouders hebben het niet zo breed dat ze dit bedrag zo maar kunnen betalen. Het mooie van United World College is dat je een studiebeurs kunt krijgen. Zo is het mogelijk dat ieder kind in aanmerking kan komen.”

Werken aan een betere wereld

Piet verwacht veel van zijn avontuur in Armenië dat in augustus begint. Er staan zes vakken op het programma, waaronder Russisch, psychologie en filosofie. “Ik verheug me op het contact met al die meisjes en jongens uit al die verschillende landen. Iedereen heeft een andere achtergrond. De een komt uit een dictatuur, de ander, zoals ik uit een democratie. Het is de bedoeling dat we met elkaar gaan discussiëren en samen gaan werken aan een betere wereld.”

In zijn verdere leven hoopt Piet profijt te hebben van de opleiding die hij nu gaat volgen. “Ik zou later graag iets gaan doen in de diplomatie. Bijvoorbeeld bij een ambassade of bij de Verenigde Naties. Misschien ga ik ooit nog wel de politiek in. Wie weet!” Het zijn wijze woorden van iemand van zestien jaar, als je op die leeftijd al weet hoe je toekomst er uit gaat zien. We zullen naar verwachting nog veel van Zandvoortse Piet gaan horen!

Deel dit: