26 augustus 2021

Verzameling miniaturen van alle raceauto’s van Jan Lammers

Een flink deel van de nieuwe tentoonstelling in het Zandvoorts Museum over de carrière van Jan Lammers bestaat uit miniatuurautootjes van Paul Beijersbergen van Henegouwen. De Hagenaar verzamelde in meer dan 50 jaar ruim 550 miniatuurtjes van auto’s waar de beroemde Zandvoortse autocoureur in gereden heeft. Hoe ontstaat zoiets en wat moet je ervoor doen?

Ik tref Paul aan de familietafel in het Zandvoorts Museum, op de dag van de opening van de expositie over Jan Lammers. Hij is in gezelschap van zijn broer die ook al een verwoed verzamelaar is, maar dan van miniatuur-vrachtwagens van het merk DAF. Echter mijn belangstelling ging uit naar Paul.

“Ik ben in 1970 besmet geraakt met het racevirus door de Formule 1. Maar toen Jan (Lammers, red.) Europees Kampioen in de Formule 3 werd en in de Formule 1 ging rijden ben ik hem pas echt gaan volgen. Ik had wel al wat modelletjes maar kreeg pas in 2000 het eerste model van een racewagen van Jan in mijn handen, de Lola waarin hij reed tijdens de 24 uur van Le Mans. Ik kreeg het miniatuurtje van mijn zoon voor Vaderdag. Toen Jan daarna in de Dome ging rijden wilde ik dat model ook hebben. Ik heb stad en land afgereisd om de zwartwit geblokte Dome nummer 9 in handen te krijgen, maar hij was nergens meer verkrijgbaar. Ik ben toen Dome in Japan gaan mailen of zij mij niet konden vertellen waar deze verkrijgbaar was”, begint Paul.

“Zij konden mij wel aan een echte Dome helpen maar dat was natuurlijk niet de bedoeling. Wel kreeg ik van hun de adressen van enkele leveranciers van miniaturen. Een van deze leveranciers reageerde dat zij recent drie van de modelautootjes in Rijswijk hadden geleverd bij de modelbouw winkel Wapstad, en laat die nou toevallig bij mij om de hoek zitten. Ik was daar al geweest maar bij mijn tweede bezoek zag ik dat hij helemaal achterin de schappen was gezet, waarschijnlijk door iemand die aan het sparen was en hem later wilde komen ophalen. Om een lang verhaal kort te maken: Het is toch wel bijzonder dat ik via Japan in mijn eigen woonplaats en om de hoek de Dome in handen kreeg.”

Gestoken door een ‘verzamelwesp’

Het bleek de aanzet van een verzamelwoede die zou uitgroeien tot een unieke verzameling. “Druppelsgewijs kwamen er meerdere modellen van Jan in mijn vitrine en werd ik door een verzamelwesp gestoken. Vanaf dat moment ging ik proberen alle wagens waar Jan vanaf het begin van zijn carrière in gereden had te verzamelen. Eerst de Simca, toen de BMW M1 en al snel had ik er vijf van Jan in de vitrine staan. En nu 40 jaar later staan er ruim 550 modelauto’s bij mij thuis in de vitrines. En nu heb ik weer een nieuwe mijlpaal bereikt met de Jan Lammers Collectie: een prachtige expositie van mijn favoriete coureur in het Zandvoorts Museum met een groot deel van mijn modellen erbij”, vertelt hij vol van trots. Op speciaal verzoek heeft Paul ook de BMW Experience (in de volksmond de Slotemakers Antislipschool) nagebouwd. Ook die is op schaal te zien in het Zandvoorts Museum.

Paul heeft niet alle auto’s met de originele stickers en kleuren kunnen verkrijgen. De modellen die hij niet kon vinden heeft hij ‘gewoon’ zelf nagemaakt. “Ik heb zeer gedetailleerde foto’s van de auto’s, met name ook van de bestickering. Die bewerk ik met de computer, druk ze af en maak er stickers van. Daarna schilder ik het autootje (zeg vooral geen Dinky Toy!) in de originele kleuren en kunnen de stickers erop”, legt hij uit.

Later op de dag, tijdens de officiële opening van de expositie, werd Paul uiteraard ook naar voren geroepen en mocht hij vol terechte trots nog een keer zijn verhaal doen. De meeste autootjes staan in het Zandvoorts Museum tentoongesteld maar u kunt ze ook allemaal bewonderen op zijn eigen website: www.paol.nl.

Paul Beijersbergen van Henegouwen (midden) tijdens de opening van de Jan Lammers expositie in het Zandvoorts Museum

Luister ook naar het gesprek met Paul Beijersbergen in De Zandvoort Podcast:

Deel dit: